Je menstruatiecyclus is een steeds terugkerend proces. Om je menstruatiecyclus te begrijpen is het handig om te weten hoe dit proces precies verloopt. Welke fases doorloop je in je cyclus? Wanneer is je eissprong en wat zijn je meest vruchtbare dagen? Hier lees je alles over het verloop van je cyclus.
Een menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen. Waarbij je op dag 1 ongesteld wordt en op dag 14 je eisprong hebt. Maar dit verloopt niet bij iedereen volgens exact hetzelfde schema. Bij sommigen duurt de cyclus wat langer, bij anderen wat korter. En die variatie is best groot. De lengte van een normale menstruatiecyclus varieert tussen de 21 en 42 dagen. De tijd tussen je eisprong en het moment waarop je ongesteld wordt, is wel bijna altijd gelijk, namelijk veertien dagen.
De menstruatiecyclus bestaat uit vier verschillende fases:
Deze hormonen regelen je cyclus:
Heb je een gemiddelde cyclus van 28 dagen, dan vindt de eisprong plaats op de helft van je cyclus. Ongeveer op dag 14. Is je cyclus langer of korter dan 28 dagen, dan kun je ervan uitgaan dat je eisprong in de meeste gevallen 14 dagen vóór je menstruatie optreedt.
Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij uit een follikel in de eierstokken. Deze verplaatst zich hierbij naar de eileider en is klaar om bevrucht te worden door een zaadcel.
De twee dagen voor de eisprong en de dag van de eisprong zelf kun je zien als je meest vruchtbare dagen. De eicel leeft namelijk maar voor een beperkte tijd. Je hebt na je eisprong nog zo’n 12 tot 24 uur de tijd om zwanger te raken. De eicel leeft namelijk maar zo’n twee dagen en de zaadcellen hebben tijd nodig om de eicel te bereiken. Zaadcellen leven langer. Deze kunnen dagen afwachten tot de eicel vrijkomt. Vrijen in de vijf dagen vóór je eisprong levert je daarom een grotere kans op zwangerschap op dan seks hebben ná de eisprong.
Wil je het moment van je eisprong berekenen? Hiervoor heb je handige apps op je telefoon. Zo heb je precies inzicht in je cyclus en je vruchtbare dagen. Dit werkt het beste bij een regelmatige cyclus. Ben je onregelmatig ongesteld? Dan is het lastig bepalen wanneer je eisprong is en wanneer je vruchtbaar bent. Wellicht kunnen ovulatietesten je dan helpen het moment van ovuleren te bepalen.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 23-10-2024