Artritis, ook wel reumatoïde artritis genoemd, is een chronische ontstekingsziekte van de gewrichten. De ontsteking veroorzaakt pijnlijke, dikke, rode en stijve gewrichten (vooral 's ochtends). Artritis is een vorm van ontstekingsreuma. In Nederland heeft één op de twintig mensen een vorm van ontstekingsreuma.
De symptomen die bij reumatoïde artritis horen, worden veroorzaakt door ontstekingen.
Reumatoïde artritis ontwikkelt zich langzaam en sluimerend. Pas als er ontstekingen zicht- en voelbaar zijn in de gewrichten (veelal in de kleine gewrichten zoals die van de handen) wordt gedacht aan reumatoïde artritis. Is de ziekte eenmaal actief, dan gaan ook andere gewrichten ontsteken. Soms verdwijnen de verschijnselen een tijdje, om daarna plotseling weer de kop op te steken.
De ontstekingen zorgen voor dikke en pijnlijke gewrichten in de handen, voeten en knieën. Ook kunnen de gewrichten stijf zijn, vooral ’s ochtends (ochtendstijfheid). Dit vermindert pas na een paar uur.
Hoewel de ziekte blijvende invaliditeit tot gevolg kan hebben, is behandeling van reumatoïde artitis steeds beter mogelijk. Daarvoor is het wel belangrijk dat de diagnose snel wordt gesteld en dat de medicijnen goed aanslaan. Als de ontstekingsactiviteit niet wordt gestopt tast het kraakbeen, bot en pezen aan. Hierdoor gaan het kraakbeen, bot en kapsel kapot. Die schade kan niet meer worden hersteld. Dit is de reden dat de behandeling gericht is op een vroege opsporing en een krachtige behandeling in de beginfase van de ziekte.
Raadpleeg bij het vermoeden van artritis altijd een arts.
Hetty Crèvecoeur schreef een prachtig blog over voeding en leefstijl bij reuma. Word ook geinspireerd!
Reumatoïde artritis is een vorm van ontstekingsreuma. Andere vormen van ontstekingsreuma zijn:
Pijnlijke gewrichten horen (soms) bij de overgang. Maar soms is niet de overgang de veroorzaker, maar wordt de pijn veroorzaakt door reuma. Eén van de meest voorkomende soorten van reuma (reumatoïde artritis) start gemiddeld bij vrouwen tussen de 40 en 50 jaar. Omdat dit ook de leeftijd is waarop vrouwen in de overgang komen, wordt de reumatoïde artritis soms aangezien voor een overgangskwaal. Het is echter juist in het begin belangrijk artritis goed te behandelen. Raadpleeg bij dit soort klachten daarom altijd een arts.
Neem pijnlijke, rode, gezwollen gewrichten altijd serieus en raadpleeg een arts. Als het artritis is, is het belangrijk de ziekte snel te ontdekken en te behandelen om schade aan de gewrichten te beperken.
Artritis manifesteert zich bij elke persoon anders. Waar de ene persoon juist meer last krijgt bij koud en vochtig weer, ervaren anderen geen verband tussen kou en artritis. Het is daarom belangrijk goed te luisteren naar het lichaam en niet over grenzen heen te gaan.
Geneesmiddel bij pijnlijke gewrichten en reumatische pijn Meer info
Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn op basis van Harpagophytum procumbens. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.
Iedere huisarts krijgt jaarlijks zo’n 400 patiënten met gewrichtsklachten in zijn praktijk. Daadwerkelijke ontstekingen aan de gewrichten komen slechts bij zo’n vijf patiënten voor en daarvan blijkt gemiddeld één patiënt reumatoïde artritis te hebben. Omdat het zo weinig voorkomt, is het voor huisartsen lastig RA te herkennen. Dat, terwijl het juist heel belangrijk is zo snel mogelijk te starten met behandelen. Om huisartsen te helpen bij het herkennen van mensen met risico op RA, heeft dr. Celina Alves van het Erasmus MC een verwijsmodel ontwikkeld. De huisarts stelt een aantal vragen, bijvoorbeeld hoe snel de klachten zijn ontstaan en hoeveel pijnlijke of gezwollen gewrichten iemand heeft. Het antwoord op elke vraag krijgt een bepaalde score en aan de hand daarvan kan de huisarts beslissen of hij de patiënt doorverwijst naar de reumatoloog. Of het verwijsmodel van dr. Alves effect heeft, moet nog goed in de praktijk worden getest.
Wil je meer weten over reuma en gewrichtspijn? Ga dan naar de homepage van de Special Gewrichtsklachten.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 02-07-2020