We spreken van een spierblessure als een spier te ver uitrekt, een gewricht de verkeerde kant op kantelt of een pees scheurt. Verzwikken, verdraaien, stoten, vallen, zweepslag, scheuren, irritatie... dit kan allemaal een blessure veroorzaken.
De termen kneuzing en verstuiking worden ten onrechte nogal eens door elkaar gebruikt.
Een spierscheuring wordt vaak een zweepslag genoemd, omdat de pijn voelt alsof er een zeer harde slag wordt gegeven. De spier kan ingescheurd zijn, maar soms ook volledig doorgescheurd. Vooral bij explosieve sporten ontstaan deze blessures. Bij een spierscheuring is er aanvankelijk acute stekende pijn, die later overgaat in een krampachtige pijn.
Een spier zit vast aan het bot met een pees. In de overgang van spier- naar peesweefsel kan een scheuring ontstaan. Ook aan het andere uiteinde van de pees, bij het botweefsel, kan een scheurtje ontstaan.
Bij een verrekking is de spier of pees tijdelijk teveel belast of heeft de spier te veel kracht uitgeoefend, waardoor deze is uitgerekt.
Veel spierblessures kunnen voorkomen worden door de spieren goed voor te bereiden op de arbeid die ze moeten verrichten. Vanuit de sportwereld is het begrip ‘warming-up’ bekend. Als voorbereiding op de prestatie worden rek- en strekoefeningen gehouden. Ook na het sporten is het belangrijk om het lichaam weer geleidelijk naar de oorspronkelijke rusttoestand te brengen.
Ondanks de goede voorbereiding is het mogelijk dat je toch een blessure oploopt bij bijvoorbeeld het hardlopen. Raadpleeg direct een arts als de blessure gepaard gaat met gevoelsstoornissen of bewegingsbeperking van de tenen of vingers. Ook als er na twee à drie dagen geen verbetering van de klachten optreedt, moet een arts worden geraadpleegd.
De professionele hulpverlener zal als eerste hulp het getroffen lichaamsdeel een kwartier onder de koude kraan houden of behandelen met een (ijs)pakking, om vervolgens het lichaamsdeel met rekverband en/of een mitella te steunen. Eventueel kan door middel van tapen het lichaamsdeel worden gefixeerd of ondersteund. Om stijf worden van de spieren te verminderen kunnen fysiotherapeutische oefeningen helpen.
Filmpjes met bewegingsoefeningen en tips over de juiste houding.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 14-04-2021