Bij artrose in de nek wordt de kwaliteit van het kraakbeen bij de botten en de gewrichten in de nek minder goed. Een belangrijk symptoom bij artrose in de nek is de pijn. Bewegen geeft pijn in de nek. De pijn wordt erger bij zwaar en verkeerd tillen. Ook verkeerd staan, zitten en slapen zorgt voor meer pijn.
Artrose in de nek kan komen door de volgende oorzaken:
Nekartrose ontstaat door het verminderen van kraakbeen in de wervelkolom van de nek. De gewrichten in de nek worden aangetast. Daardoor ontstaan er veranderingen in het nekgewricht. Er kunnen benige uitsteeksels ontstaan aan de randen van de gewrichtjes. Deze benige uitsteeksels drukken op de zenuwen en dat doet pijn.
De symptomen van artrose in de nek zijn:
Ja, de pijn kan uitstralen tot de schouder en heftiger worden bij een verkeerde houding of het lang zitten in dezelfde (verkeerde) houding. Bij het draaien of buigen van de nek kan de pijn ook verergeren. Ook kan duizeligheid ontstaan bij deze vorm van artrose.
Wie nekartrose heeft, zoekt (naast de pijnstilling) naar andere behandelingen tegen de pijn in de nek. Dit zijn de belangrijkste tips:
Nee, artrose is geen ouderdomsziekte, het ontstaat het meest bij mensen die jonger zijn dan 65 jaar. Artrose is een chronische aandoening die op elke leeftijd kan starten op meerdere plekken in het lichaam zoals de voeten, handen en knieën. Toch is nekartrose, maar ook rugartrose, een aandoening die vaker voorkomt als mensen ouder worden of zwaar werk verrichten. Leeftijd is dus geen oorzaak, maar wel een risicofactor.
Min of meer wel. Vaak wordt nekartrose en slijtage van de nek (en soms ook rug) in één adem genoemd. Dat is niet vreemd. Bij nekartrose kan overbelasting van de rug en nek de reden zijn dat de artrose is ontstaan. Door zwaar werk, verkeerd tillen en zelfs een verkeerde houding tijdens de slaap kan er artrose in de nekgewrichten ontstaan.
Nee, artrose of slijtage van de nek is een continu proces dat niet is te stoppen. Wel zijn er oefeningen waardoor je minder pijn ervaart. Oefeningen vergroten de beweeglijkheid van de spieren in de nek.
Doe mee! Filmpjes met bewegingsoefeningen en tips over de juiste houding.
Ja, dat is juist heel goed! Er zijn verschillende sporten waarbij je de spieren traint zonder de nek en ook de rug te belasten. Zwemmen is een optie, maar niet voor alle mensen met artrose in de nek. Dat is een kwestie van uitproberen en overleggen met de fyiostherapeut. Ook wandelen is een goede activiteit. Hardlopen belast de nek en de rug, vermijd daarom sporten met veel rennen.
Het mineraal silicium, ook wel kiezelzuur genoemd, is belangrijk voor de vorming van chondroïte-sulfaten in het kraakbeen. Deze stof beschermt het kraakbeen. Silicium zit in gierst, haver, citrusfruit, groente, bamboe en heermoes. Het kraakbeen wordt ook gevoed met de mineralen mangaan, calcium, magnesium en vitamine C. Eet daarom genoeg volkoren graanproducten, fruit, groente, noten en zuivel.
Onze gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur schreef een prachtig blog over voeding en leefstijl bij reuma. Wordt ook geinspireerd!
Pijnlijke gewrichten horen (soms) bij de overgang. Maar soms is niet de overgang de veroorzaker, maar wordt de pijn veroorzaakt door reuma. Eén van de meest voorkomende soorten van reuma (reumatoïde artritis) start gemiddeld bij vrouwen tussen de 40 en 50 jaar. Omdat dit ook de leeftijd is waarop vrouwen in de overgang komen, worden de gewrichtsklachten soms aangezien voor een overgangskwaal die erbij hoort. Juist in het begin is het echter belangrijk om gewrichtsklachten goed te behandelen. Raadpleeg bij dit soort klachten daarom altijd een arts.
Bij veel pijn in de nek is het natuurlijk raadzaam naar een arts te gaan. Doe dat ook bij tintelingen of krachtsverlies; in dat geval zijn er zenuwen bekneld. Een huisarts kan je ook doorverwijzen naar een fysiotherapeut die goede oefeningen geeft.
Raadpleeg bij het vermoeden van artrose altijd een arts.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 25-04-2024