Gonartrose is hetzelfde als knieartrose. Dat betekent dat er sprake is van een onomkeerbare slijtage van het kraakbeen in de knie. Kraakbeen is het veerkrachtige weefsel dat de uiteinden van de botten in de gewrichten bekleedt. De kwaliteit en dikte van het kraakbeen gaan langzaam maar zeker achteruit, waardoor de boteinden niet meer soepel kunnen bewegen en steeds minder in staat zijn de krachten die op het gewricht komen te absorberen. In plaats van het kraakbeen, moet het bot deze krachten nu opvangen. Dat kan zorgen voor veel pijn, hoewel het ook voorkomt dat mensen in het geval van artrose van de knie geen pijn hebben, maar nog rustig aan het sporten zijn. Ze merken dan aan de verandering van de stand van hun knie dat "er iets is veranderd".
De symptomen die bij gonartrose horen, worden veroorzaakt door een vermindering van de dikte en kwaliteit van het kraakbeen van de knie. Hieronder een opsomming van de klachten die optreden bij artrose in de knie:
De pijn die iemand ervaart bij gewrichtspijn verschilt sterk. Gewrichten kunnen zo ‘vast’ zitten dat ze bij beweging veel pijn doen. De gewrichten kunnen ook heel gevoelig zijn. Bijvoorbeeld bij een onverwachte botsing, is er een snerpende pijn. Ook de stijfheid en opstartproblemen in de ochtend zijn typerend voor slijtage van het kraakbeen. Meer weten over artrose?
De behandeling van gonartrose (artrose van de knie) is gericht op het bestrijden van de pijn en het geven van voorlichting. Artrose is een degeneratieve aandoening, wat in dit geval betekent dat het lichaam het kraakbeen niet kan herstellen tot zoals het voor de slijtage was. En een behandeling om het kraakbeen helemaal te herstellen bestaat helaas ook niet. De huisarts behandelt mensen met gonartrose volgens de NHG-richtlijn „Niet-traumatische knieproblemen bij volwassenen”. In de praktijk houdt dat met name in dat de huisarts zelf actief is in de begeleiding en voorlichting van de patient. Belangrijke aspecten:
Slijtage van kraakbeen ontstaat met het ouder worden. Factoren die het risico van slijtage van het kraakbeen van de knie verhogen, zijn:
Artrose van de knie wordt uiteraard behandeld door de arts. Als de klachten van de atrose zeer ernstig worden en de beperkingen vormen een belemmering voor het dagelijks functioneren, dan zal er een afweging gemaakt worden voor het plaatsen van een nieuwe knie, een gewrichtsprothese. Een prothese van de knie kan ervoor zorgen dat mensen weer pijnloos kunnen bewegen.
Een andere, veel uitgevoerde behandeling, is de kijkoperatie van de knie (arthroscopie). Een kijkoperatie is niet alleen om te kijken, maar ook om daadwerkelijk een behandeling uit te voeren. De orthopeed maakt de knie bijvoorbeeld schoon, haalt stukjes kraakbeen weg of maakt het kraakbeen wat gladder.
Om te voorkomen dat de gewrichten stijf worden, is blijven bewegen en ook sporten belangrijk. Probeer dagelijks actief te zijn en te wandelen, te fietsen of te zwemmen. Naar eigen kunnen!
Door warmte ontspannen de spieren zich en dat vermindert de pijn. Neem daarom geregeld een warm bad, warme douche, een warm kompres of gebruik een infrarood lamp.
Probeer ook overgewicht te voorkomen omdat dit de gewrichten extra belast.
Doe mee! Filmpjes met bewegingsoefeningen en tips over de juiste houding.
Veel natuurgeneeskundigen wijzen bij gewrichtspijn op een goed evenwicht tussen zuren en basen in de voeding. Dat zit als volgt; na de spijsvertering en de stofwisseling van ons eten blijft er een zure of een basische rest over in het lichaam.
Ons lichaam streeft van nature naar een basenoverschot. Een overschot aan zuren wordt uitgescheiden door de nieren, huid en longen. Zo blijft het evenwicht constant.
Als het lichaam de zuren niet goed kan afvoeren, wordt het teveel aan zuren afgestoten naar spierweefsel, pezen en de gewrichten. Dit kan klachten geven, waaronder gewrichtspijn. Om die reden wordt het advies gegeven basisch te eten.
Een voedingsmiddel kan een zuren- of een basenoverschot leveren. Dat zegt niets over de smaak; een zure citroen levert na vertering en stofwisseling een basenoverschot op. Het zegt ook niets over gezond of ongezond. Zo zijn vlees, vis, peulvruchten en kaas zuurvormend maar hele gezonde voedingsmiddelen met belangrijke voedingsstoffen.
Bij gewrichtspijn is het belangrijk het evenwicht van de zuren en basen in het lichaam niet te veel te verstoren. Probeer daarom de zuurvormende producten met mate te eten. Door meer groente, rauwkost en fruit (allemaal basisch) te eten, herstelt het evenwicht sneller.
Van oudsher wordt kruidenthee gedronken voor soepele gewrichten, bijvoorbeeld kruidenthee van berkenblad, heermoes, kattendoorn, jeneverbes, brandnetel en guldenroede.
Goede vetten zijn van groot belang voor gezonde gewrichten. Eet om die reden twee keer per week vette vis.
Hetty Crèvecoeur schreef een prachtig blog over voeding een leefstijl bij reuma. Word ook geïnspireerd!
Raadpleeg bij het vermoeden van artrose altijd een arts. Aanvullend kun je contact opnemen met het A.Vogel Informatiecentrum voor persoonlijk advies over voeding en leefwijze.
Wil je meer weten over reuma en gewrichtspijn? Ga dan naar de homepage van de Special Gewrichtsklachten.
Laatste wijziging op deze pagina: 25-04-2024
Bronnen: reumafonds, nationaalkompas.nl, mijnheupprothese.nl