Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Een frozen shoulder(capsulitis adhaesiva) is letterlijk een stijve schouder. Bij een frozen shoulder heeft de schouder (het zogenaamde glenohumeraal gewricht) beperkte bewegingsmogelijkheden door een verminderde elasticiteit van het gewrichtskapsel. De schouder is pijnlijk en stijf doordat het gewrichts-kapsel verdikt en soms ontstoken is. Een frozen shoulder komt vooral voor bij mensen tussen de 40 en 65 jaar.
Een frozen shoulder is te herkennen aan specifieke verschijnselen en symptomen zoals:
Dat een frozen shoulder zoveel pijn kan doen, komt vanwege het feit dat het gewrichtskapsel in de schouder niet kan uitzetten of inkrimpen. Wanneer het kapsel in het schoudergewricht dus gezwollen is, geeft dat zoveel druk dat pijn onvermijdelijk is.
Een frozen shoulder kan door verschillende oorzaken ontstaan. Het kan langzaam ontstaan door langdurige overbelasting door bijvoorbeeld sport of andere terugkerende handelingen met het schoudergewricht.
Echter, een val of juist lang stilzitten na bijvoorbeeld een botbreuk kan ook leiden tot ontstekingen in het schoudergewricht.
De klachten van een frozen shoulder kunnen gelukkig ook weer over gaan. Heb je een frozen shoulder, dan kun je uitgaan van een beloop van zeker wel anderhalf jaar. Een frozen shoulder wordt gekenmerkt door 3 fases:
Bij een frozen shoulder wordt meestal behandeling opgestart met pijnbestrijding en fysiotherapie. In sommige gevallen wordt een orthopedische ingreep verricht waarbij het kapsel in het schoudergewricht onder narcose wordt opgerekt.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 02-07-2020
Bronnen: NHG, Wikipdedia, AMC.