Jicht is een reumatische aandoening waarbij urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichten. Dat zorgt voor een zeer pijnlijke ontsteking in een gewricht, meestal de grote teen of voet. Bij een jichtaanval wordt het gewricht dik, rood en warm. De acute jichtaanvallen kunnen ook een chronisch karakter krijgen. Zowel acute jichtaanvallen als chronische jicht worden besproken in dit artikel.
Een jichtaanval kan plotseling opkomen en kenmerkt zich door hevige pijn in het ontstoken gewricht. Jicht gaat bijna altijd binnen één tot drie weken over, maar kan na verloop van tijd weer terugkomen.
Bij een aanval van jicht heb je last van een acute gewrichtsontsteking. De ontsteking ontstaat meestal in het gewricht van de grote teen. Maar de aanval kan ook in andere gewrichten optreden.
Symptomen van een jichtaanval zijn onder andere:
Om de diagnose jicht te stellen, zijn voor de arts met name de klachten en bloedonderzoeken belangrijk. Uitsluitsel kan gekregen worden door een gewrichtspunctie te doen. Er wordt dan gekeken naar urinezuurkristallen. De arts zuigt met een naald vocht uit het pijnlijke en ontstoken gewricht, wat onderzocht wordt in het laboratorium.
Vaak wordt er een bloedonderzoek gedaan. Afwijkende bloedwaarden kunnen helpen om de diagnose jicht te stellen. Het bloed wordt onderzocht op urinezuur, bezinking (bezinkingssnelheid (BSE), C-reactief proteïne (CRP) en de witte bloedcellen), cholesterol en ten slotte de nierfunctie.
Soms worden röntgenfoto's genomen, maar dit helpt niet altijd bij het stellen van een goede diagnose.
De urinezuurkristallen, die bij jicht onvoldoende worden uitgescheiden, hebben een beetje dezelfde scherpte als koraal en irriteren de weefsels, pezen en gewrichten. Die urinezuurkristallen zijn dus de boosdoener van de pijn bij jicht. Maar door middel van een uitgekiende voeding en dieet kun je een gunstige invloed uitoefenen op het voorkomen of verminderen van een jichtaanval. Hetty schreef er een mooi blog over. Lees hier verder hoe het zit met voeding en jicht!
Wanneer jicht een chronisch karakter krijgt, is de kans ook groot dat het in meedere gewrichten voorkomt. Grofgezegd komt chronische jicht voor bij twee groepen mensen:
Jicht is niet geschikt voor zelfmedicatie. Raadpleeg een arts. Neem meteen contact op met de huisarts als je je ziek gaat voelen of als je koorts krijgt2.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 21-04-2020
Bron 2: Wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Artritis.