Na een avondje zwaar tafelen moet je het soms bekopen met zure oprispingen. Het lijkt dan wel of je slokdarm in vuur en vlam staat. Ook bij bukken, tillen of als je gaat liggen kun je ineens last krijgen van brandend maagzuur. Vervelend en pijnlijk. Gelukkig hebben we een aantal tips voor je die helpen bij zuurbranden. Lees snel verder!
De naam zegt het al, maagzuur is flink zuur en kan met gemak een gaatje branden in papier. Zoutzuur is het bestanddeel wat maagsap zo zuur maakt. En het heeft zeker een functie. Het zorgt er namelijk voor dat mogelijk schadelijke bacteriën in het voedsel wat je gegeten hebt, geen schijn van kans maken en direct worden gedood. Die zuurgraad is ook nodig om het enzym pepsine te activeren. Pepsine is weer nodig om eiwitten af te breken. Maagzuur helpt ook om bepaalde vitamines en mineralen, zoals vitamine B12 en ijzer, beter op te nemen.
De maag is net een soort kneedmachine die de voedselbrij goed vermengt met het maagsap. Wanneer de voedselbrij de juiste zuurgraad heeft wordt deze, telkens met kleine beetjes, doorgegeven aan de twaalfvingerige darm waar de vertering verder gaat.
Bij brandend maagzuur denk je al snel aan te veel maagzuur, maar dat is niet het geval. Wat je voelt bij zuurbranden is maagzuur wat terugstroomt in de slokdarm. In tegenstelling tot de maag, heeft de slokdarm geen beschermende slijmlaag. Het kan dus letterlijk een brandend, zeer pijnlijk gevoel geven wanneer daar maagzuur terecht komt. Het kan je ook misselijk maken.
Lees ook het blog: Brandend maagzuur? Dit zijn kruiden om te vermijden.
Bij sommige gevallen van brandend maagzuur sluit het spiertje tussen de maag en de slokdarm niet helemaal goed. Het maagzuur kan daardoor teruglopen in de slokdarm en zelfs in de keel.
Het bovenste deel van de maag ligt normaal gesproken netjes in de buikholte. Door een zwakke plek in het middenrif kan het echter een stukje in de borstholte komen te liggen. Vooroverbukken, tillen of liggen kan dan zuurbranden veroorzaken.
Overgewicht of een zwangerschap geeft vaak druk in de buikholte. De maag komt hierdoor in het gedrang, waardoor er maagzuur in de slokdarm terecht kan komen.
Bij stress komt de spijsvertering tijdelijk op een lager pitje te staan, omdat je lichaam zich vooral richt op de stressreactie. Hierdoor vertraagt bijvoorbeeld de afgifte van maagsap en de maaglediging. Af en toe een beetje stress is niet erg, maar chronische stress kan een flinke impact op je maag hebben.
Bij brandend maagzuur denk je al gauw aan te veel maagzuur, maar gek genoeg komt het bij zure oprispingen vaker voor dat er juist een tekort is aan maagzuur. Wanneer de maag te weinig maagzuur aanmaakt, blijft het voedsel langer in de maag zitten. De voedselbrij mag namelijk pas met de juiste zuurgraad doorgegeven worden aan de twaalfvingerige darm. Zolang de voedselbrij niet zuur genoeg is, blijft het in de maag. Normaal is zo'n drie uur na de maaltijd de maag leeg, maar bij een vertraagde maaglediging kan dit wel vijf uur duren. De voedselbrij kan hierdoor gaan gisten en zorgen voor gasvorming en oprispingen. Het komt dan voor dat de maag zoekt naar een uitweg en de maagmond zich opent, waardoor maagzuur in de slokdarm terecht komt.
Roken irriteert het maagslijmvlies en kan ervoor zorgen dat de maagmond verslapt, waardoor maagzuur terug kan stromen in de slokdarm.
Sommige voedingsmiddelen kunnen de maagwand irriteren als je er gevoelig voor bent. Denk aan vet eten, pepermunt, alcohol en chocolade. Ook frisdranken met koolzuur, koolsoorten, peulvruchten, uien, scherp gekruid voedsel, koffie (ook cafeïnevrij), sinaasappelsap en grapefruitsap wekken soms brandend maagzuur op.
Brandend maagzuur is één van de bekende spijsverteringsklachten. Heb jij hier last van? Of heb je misschien andere spijsverteringsproblemen? Doe de spijsverteringstest en kom erachter of jouw spijsvertering nog wat ondersteuning kan gebruiken.
Doe je mee met de spijsverteringscoach? Dan krijg je in 3 weken 3 compacte mails met praktische info over je spijsvertering. Denk aan tips & tricks, interessante weetjes uit onderzoek, een heuse challenge om aan mee te doen en nog veel meer. Meedoen kost niks.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 09-11-2021