Het wemelt van de beestjes in je darmen. Samen noemen we ze het microbioom, of darmflora. De beestjes, waaronder bacteriën, zijn nuttig voor je lichaam. Ze helpen bij de vertering en dragen bij aan het afweersysteem. Maar waaruit bestaat het microbioom precies? Wat is het nut ervan? En hoe houd je de darmflora gezond?
Het microbioom in de darmen zijn de levende beestjes die wonen in onze darmen. Microben zijn kleine beestjes. Dat kunnen bacteriën zijn, maar ook virussen of schimmels bijvoorbeeld. Ook andere eencellige beestjes komen voor.
Welke microben er in je darmen leven verschilt van persoon tot persoon. Net zoals dat je vingerafdruk uniek is, geldt dat ook voor je microbioom. Geen persoon is hetzelfde.
In de darmen zitten vele miljarden bacteriën. Ze wonen in de dunne darm en in de maag, maar het overgrote deel zit in de dikke darm.
Niet alleen in de darmen, maar ook elders op het lichaam zijn bacteriën aanwezig. Op de huid bijvoorbeeld, maar ook in de mond en in de bovenste luchtwegen, leven veel bacteriën. Het gaat om de delen van het lichaam die in contact staan met de buitenwereld. In de binnenwereld van het lichaam, bijvoorbeeld in je bloed, de lever of de hersenen leven vrijwel geen bacteriën. Het is niet de bedoeling dat de bacteriën ons lichaam binnenkomen, ze worden dan opgeruimd door het afweersysteem. Anders kun je er ziek van worden.
De bacteriën in het microbioom zijn nuttig voor de darmen. Ze helpen niet alleen bij de spijsvertering door het verteren van bijvoorbeeld vezels. Ze spelen ook een rol in het afweersysteem.
Een gezond microbioom bevat tot wel 150 verschillende soorten bacteriën. In de darmflora leven al deze soorten samen. Er zijn goede darmbacteriën aanwezig, maar ook slechte bacteriën. De goede bacteriën trainen het afweersysteem om slechte bacteriën uit te schakelen en goede bacteriën te laten leven. Hierdoor blijft de darmflora in balans. Dit is belangrijk voor je gezondheid.
Het onderzoek naar het menselijk microbioom is nog in volle gang. Er is veel interesse in de verschillen tussen de samenstellingen van het microbioom, en wat de invloed hiervan is op gezondheid. Ook wordt gekeken naar hoe het microbioom verandert, naarmate je ouder wordt. En bij wat voor omstandigheden dit gebeurt.
Heb je zelf invloed op het behouden van de normale darmflora? De samenstelling van de darmflora is deels erfelijk bepaald. Maar ook andere zaken kunnen van invloed zijn op het microbioom in de darmen.
Zo weten we bijvoorbeeld dat ons westerse eetpatroon de hoeveelheid bacteriën in de darmen verlaagt. Terwijl een vezelrijk dieet bijdraagt aan een veelzijdig microbioom met veel verschillende soorten bacteriën. Vezelrijk eten is daarom heel gezond.
Ben je benieuwd hoe gezond jouw spijsvertering is? Eet je gezond, beweeg je voldoende en drink je genoeg? Voelt het allemaal lekker in je buik of ervaar je klachten? Je kunt hier de spijsverteringscheck doen om te zien hoe jij scoort.
Doe je mee met de spijsverteringscoach? Dan krijg je in drie weken drie compacte mails met praktische info over je spijsvertering. Denk aan tips & tricks, interessante weetjes uit onderzoek, een heuse challenge om aan mee te doen en nog veel meer. Meedoen kost niks.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 22-03-2023