Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Kijk jij eigenlijk weleens achterom als je voor een grote boodschap naar het toilet bent geweest? Het klinkt misschien vies, maar het is eigenlijk best wel slim. De structuur en de kleur van de poep zeggen namelijk iets over hoe gezond jouw spijsvertering is. Hoe ziet normale poep eruit, wanneer je gezond bent? En wat zegt het wanneer de kleur of structuur veranderd is? Lees het hier.
Normale ontlasting is bruin van kleur. Deze kleur heeft de poep te danken aan de afbraakproducten van ons bloed. Rode bloedcellen worden continu vernieuwd en oude bloedcellen worden afgebroken in de lever. Hierbij ontstaat de stof bilirubine. Het afbraakproduct van bilirubine wordt via de darmen afgevoerd en geeft de poep zijn bruine kleur.
Van harde keutels tot waterdunne ontlasting, alles kan. Maar hoe ziet een gezonde drol er nou uit? Gezonde ontlasting heeft een vaste structuur, is soepel en heeft een gladde vorm. Het is het beste als je je billen nauwelijks hoeft af te vegen, want gezonde poep laat bijna geen sporen aan de billen achter.
Wanneer de drol hard en klonterig is, of zelfs in de vorm van keutels naar buiten komt, is deze te hard. Mogelijk verloopt je stoelgang dan ook lastig en heb je last van obstipatie.
Wanneer de ontlasting te dun is en als een zacht en papperig geheel de darmen verlaat, of wanneer het zelfs waterdun is, spreken we van diarree.
Je ontlasting kan verschillende kleuren hebben. De normale kleur is bruin. Maar de poep kan ook rood kleuren, lichtgeel of bleek zijn, groen, of zwart. Aan de kleur van de ontlasting valt veel af te leiden.
Groene ontlasting is doorgaans onschuldig. Meestal komt het doordat je veel groene groenten hebt gegeten, zoals spinazie.
Ontlasting die bleek of lichtgeel van kleur is, kan wijzen op een verstopping van de galwegen. Het gal moet vrij kunnen doorstromen richting de darmen. Wanneer er galstenen in de galwegen aanwezig zijn, gaat dat niet. Is je ontlasting bleek of lichtgeel van kleur? Ga dan naar de huisarts.
Wanneer de kleur van de ontlasting rood is, kan het zijn dat je bijvoorbeeld bietjes hebt gegeten of rode kool. Heb je niets gegeten met rode kleurstof, dan is er iets anders aan de hand. Mogelijk zit er bloed in de ontlasting. In veel gevallen is bloed in de ontlasting onschuldig, bijvoorbeeld omdat je last hebt van aambeien. Maar in sommige gevallen kan het duiden op ontstekingen of andere ziektebeelden. Daarom is het belangrijk naar de dokter te gaan wanneer je bloed bij de ontlasting hebt.
Als je ontlasting zwart is, neem dan direct contact op met de huisarts. Dit kan namelijk wijzen op een bloeding eerder in het maagdarmkanaal, bijvoorbeeld een maagbloeding.
Poep stinkt. Daar kunnen we kort over zijn. Geen enkele drol ruikt lekker. Maar je moet ook weer niet omver vallen van de stank, wanneer je het toilet hebt gebruikt. Als dat ineens wel zo is, dan is er wellicht iets verandert in je spijsvertering.
Bijvoorbeeld wanneer er iets misgaat in de eiwitstofwisseling, kan er een rotte-eierenlucht ontstaan. Dat komt bijvoorbeeld wanneer je veel vlees of andere dierlijke eiwitten hebt gegeten. Daarnaast kan de ontlasting zurig ruiken. Dat komt door onafgebroken resten van veel snelle koolhydraten en suikers. Zoals in witte pasta, witbrood of koek en snoep.
Merk je verandering aan de ontlasting en vertrouw je het niet helemaal? Vraag dan altijd even je huisarts om advies.
Neem in ieder geval contact op met de huisarts, wanneer:
Weten hoe gezond jouw spijsvertering is? Eet je gezond? Beweeg je voldoende? Drink je genoeg? Voelt het allemaal lekker in je buik of ervaar je klachten? Doe de spijsverteringscheck doen om te zien hoe jij scoort.
Doe je mee met de spijsverteringscoach? Dan krijg je in drie weken drie compacte mails met praktische info over je spijsvertering. Denk aan tips & tricks, interessante weetjes uit onderzoek, een heuse challenge om aan mee te doen en nog veel meer. Meedoen kost niks.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 22-03-2023