Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Heb je regelmatig een onfrisse smaak in je mond? Of heb je altijd een behoorlijk ruikende mond als je net wakker wordt? Kortom: heb je last van een slechte adem? Lees op deze pagina alle antwoorden op de meest gestelde vragen over een slechte adem. Hoe het ontstaat, je het kunt voorkomen en het kunt verhelpen.
Een slechte adem en een onfrisse smaak in de mond: we hebben er allemaal weleens last van. Na het drinken van een kopje koffie, wanneer je sigaretten rookt, of als je knoflook hebt gegeten bijvoorbeeld. Het zijn stoffen die een nare lucht uit de mond kunnen veroorzaken.
Maar ook wanneer je 's ochtends wakker wordt, kun je soms behoorlijk ruiken uit je mond. Bacteriën spelen een rol bij het ontstaan van een slechte adem. Een slechte adem wordt ook wel halitose genoemd.
Meestal wordt een slechte adem veroorzaakt door de aanwezigheid van bacteriën in de mond. Die bacteriën zetten voedselresten die in je mond, op je tanden en tong aanwezig zijn, om in gassen. Die gassen kun je ruiken. Vooral 's ochtends als je wakker wordt en je lange tijd niet hebt gegeten of gedronken, kun je extra uit je mond ruiken. Je maakt 's nachts veel minder speeksel aan en slikt minder vaak. De bacteriën hebben dan lekker lang de tijd gehad om ongestoord hun gang te gaan en gassen te produceren.
Eén van de gassen die de bacteriën maken is zwavelstof. En zwavelstof ruikt niet lekker. De hoeveelheid bacteriën in de mond die stinkende gassen aanmaken neemt toe wanneer:
Een slecht sluitende sluitspier tussen de slokdarm en maag kan ook een slechte adem geven. Wanneer er namelijk een opening blijft tussen de maag en de slokdarm, kunnen gassen uit de maag naar boven ontsnappen en via de mond het lichaam verlaten. Roken kan ervoor zorgen dat dit sluitspiertje slapper wordt.
Wanneer je last hebt van obstipatie, verstopping van de darmen, kan een slechte adem ontstaan. Als ontlasting namelijk lang in de darm zit, ontstaat er gasvorming als gevolg van gisting. Deze gassen worden in het bloed opgenomen en die adem je vervolgens uit via de longen. Ook hier zit een niet zo lekker luchtje aan.
Het liefst wil je je slechte adem natuurlijk zo snel mogelijk verhelpen. Een kauwgum of een pepermuntje helpt maar voor korte duur. Maar wat kun je nou doen om de oorzaak van een slechte adem aan te pakken?
Goed tandenpoetsen is belangrijk om tandplak dat gedurende de dag op de tanden en kiezen blijft zitten te verwijderen. Zo voorkom je dat je mond een paradijs wordt voor bacteriën.
Met poetsen alleen ben je er nog niet. Wist je dat 40% van je tandoppervlak tussen de tanden en kiezen zit? Ook hier kan tandplak zich ophopen en moet je goed reinigen. Dat kan met ragers, tandenstokers of flosdraad.
Een tongreiniger is een plastic gebruiksvoorwerp waarmee je jouw tong als het ware schoon kunt schrapen. Hierdoor verwijder je een groot deel van de eventuele aanslag en bacteriën op de tong.
Spoelen met mondwater kan helpen bij een slechte adem. Zorg er wel voor dat je kiest voor een niet te agressieve variant die ook de goede bacteriën doodt. Een goede mondwater is pH-neutraal en stimuleert de speekselklieren.
Doe je mee met de spijsverteringscoach? Dan krijg je in drie weken drie compacte mails met praktische info over je spijsvertering. Denk aan tips & tricks, interessante weetjes uit onderzoek, een heuse challenge om aan mee te doen en nog veel meer. Meedoen kost niks.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 09-11-2021