Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Er zijn allerlei darmklachten mogelijk. Wellicht heb je buikpijn of darmkrampen. Misschien last van diarree of juist obstipatie. Het kan zijn dat je iets verkeerds hebt gegeten of dat je een buikgriep hebt opgelopen. Wat is de oorzaak van darmklachten en wat kun je zelf doen bij darmklachten?
Rommelende darmen, buikpijn, een opgeblazen gevoel of problemen met de stoelgang, het zijn stuk voor stuk darmklachten die regelmatig voorkomen. Iedereen heeft weleens last van zijn of haar darmen. En vrouwen iets vaker nog dan mannen.
Wat zijn de symptomen die je kunt ervaren bij darmklachten?
Je darmen zijn belangrijk voor je gezondheid. In je darmen zit een groot gedeelte van jouw immuunsysteem, en bovendien zijn ze nauw verbonden met je hersenen. Wanneer je last hebt van stress of spanningen kan dat invloed hebben op je darmen, maar andersom geldt hetzelfde. Darmklachten kunnen de gemoedstoestand negatief beïnvloeden. Negeer terugkerende klachten daarom niet.
Gezond eten en drinken is belangrijk voor gezonde darmen. Ons westerse eetpatroon is over het algemeen niet zo goed voor de darmen en de darmflora. Gevarieerd eten en vooral ook vezelrijk eten is heel goed voor de darmgezondheid. Daarnaast is het belangrijk zo'n twee liter water op een dag te drinken. Vocht zorgt ervoor dat de darmen goed in beweging blijven.
Beweging is van levensbelang. Niet alleen je conditie blijft op peil door genoeg beweging, ook je darmen vinden beweging prettig. Door zelf voldoende in actie te komen houd je je darmen in beweging. En de darmbewegingen zijn essentieel voor een gezonde spijsvertering en stoelgang.
Ontspannen kan op de manier waarop jij dat prettig vindt. Doe iets waarvan je energie krijgt en waardoor je even alle spanning en stress kunt loslaten. Stress is niet goed voor de darmen. Daarom is het belangrijk om soms alles even helemaal los te kunnen laten en te ontspannen, zodat je lichaam weer kan opladen.
We poepen allemaal en ook echt iedereen heeft weleens een keer diarree, last van winderigheid of obstipatie. En toch wordt er niet veel over gepraat. Desondanks is het goed om bij bepaalde klachten of bij langdurige klachten contact op te nemen met de huisarts. Wees niet bang om te praten over je darmklachten.
Wanneer naar de dokter met darmklachten?
• Gaan je darmklachten niet over binnen twee weken?
• Heb je last van bloedverlies of zie je slijm bij de ontlasting?
• Wordt de pijn steeds erger?
• Is er sprake van koorts in combinatie met de darmklachten?
• Heb je onverklaarbaar gewichtsverlies in combinatie met je darmklachten?
Is een van bovenstaande situaties van toepassing? Schaam je niet, maar ga naar de huisarts maak je darmklachten bespreekbaar.
Meer weten over hoe de spijsvertering werkt? Lees hier verder >>
Doe je mee met de spijsverteringscoach? Dan krijg je in drie weken drie compacte mails met praktische info over je spijsvertering. Denk aan tips & tricks, interessante weetjes uit onderzoek, een heuse challenge om aan mee te doen en nog veel meer. Meedoen kost niks.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 09-11-2021