Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Je zit heel vaak op het toilet, je hebt buikpijn en je voelt je mogelijk ook wat slapjes: je hebt last van diarree. Wat is diarree precies en hoe ontstaat het? En wat kun je zelf doen bij diarree? Lees hier alles over deze vervelende waterdunne kwaal.
Diarree is dunne ontlasting, die vaker komt dan dat je gewend bent. De textuur is brijig, of papperig tot waterdun. Je moet soms rennen naar de wc om op tijd te zijn. Wanneer je last hebt van diarree gaat dat vaak gepaard met buikpijn en soms ook misselijkheid of overgeven.
Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van diarree, het gaat vaak gepaard met de volgende symptomen:
Daarnaast kunnen soms ook misselijkheid en overgeven voorkomen, bijvoorbeeld wanneer diarree wordt veroorzaakt door een maag-darm-infectie of wanneer je iets verkeerds gegeten hebt.
Diarree kan op allerlei verschillende manieren ontstaan, maar de meest voorkomende diarree wordt veroorzaakt door een infectie van de darmen.
Een infectie kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer de kip die je gegeten hebt niet helemaal gaar was. Of wanneer je met jouw handen in aanraking bent geweest met bacteriën en deze vervolgens niet goed hebt gewassen. De bacteriën of het virus leggen via de slokdarm en de maag hun weg af richting de darmen. Hier veroorzaken ze een ontsteking. Wanneer de darm ontstoken is, neemt deze minder vocht op. Hierdoor wordt je ontlasting dunner en krijg je diarree.
Een darminfectie kan besmettelijk zijn. Zorg dus dat je goed jouw handen wast wanneer je naar het toilet bent geweest. En reinig het toilet regelmatig. Denk ook aan deurklinken, lichtknoppen en andere plekken die je vaak met de handen aanraakt. Bereid ook even geen voedsel voor anderen. En laat je glas en bestek niet door iemand anders gebruiken.
Andere oorzaken van diarree geven soms wat langduriger diarree bijvoorbeeld:
Blijf goed drinken wanneer je diarree hebt. Uitdroging ligt namelijk op de loer. De opname van het vocht in de darmen is belangrijk voor je vochthuishouding in je lichaam. Wanneer je diarree hebt verlies je veel vocht. Het is nodig om dat vocht weer aan te vullen.
Wanneer je naast diarree ook nog last hebt van overgeven en koorts, raak je sneller uitgedroogd. Uitdroging komt vaker voor bij mensen van zeventig jaar of ouder en bij kinderen onder de twee jaar oud.
Gaat drinken moeizaam, bijvoorbeeld omdat je misselijk bent? Neem dan kleine slokjes tegelijk. Maar blijf hoe dan ook voldoende drinken.
Behalve voldoende blijven drinken om uitdroging tegen te gaan zijn er nog een aantal dingen die je zelf kunt doen bij diarree:
Eten is minder belangrijk dan drinken, wanneer je last hebt van diarree. Maar zodra je weer een beetje trek hebt, mag je weer gaan eten. Vaak knap je daar ook wel een beetje van op, omdat je jezelf dan minder slap voelt. Je mag eten waar je trek in hebt. En ook hier geldt: valt het eten zwaar, neem kleine beetjes tegelijk.
Houdt de diarree lang aan? Vermijd dan tijdelijk het drinken van zoete dranken zoals vruchtensap of limonade. Het kan zijn dat de darmen dit moeilijk verdragen.
In principe hoef je met diarree niet in bed te blijven. Maar wanneer je last hebt van koorts en wanneer je jezelf ziek voelt, kan bedrust je helpen.
Diarree is niet altijd te voorkomen, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om de kans op een darminfectie te beperken:
Let op de 'te gebruiken tot datum' op verpakkingen. Bij producten met een 'ten minste houdbaar tot datum (THT) geldt dat je na deze datum nog mag ruiken en kijken, om te beoordelen of je het product nog kunt eten. Bij een uiterste houdbaarheidsdatum, te gebruiken tot (TGT), kun je het product na deze datum niet meer veilig gebruiken.
Let op voor kruisbesmetting. Je begrijpt vast dat je je salade niet moet snijden op een plank waarop je zojuist rauwe kip hebt gelegd, maar let bijvoorbeeld ook op het bestek dat je gebruikt. Je kunt anders bacteriën overdragen aan voedsel wat je vervolgens niet meer gaat verhitten. Hierdoor kan je een infectie oplopen.
Verhit je vlees altijd goed, zodat alle bacteriën gedood worden.
De anticonceptiepil minder goed werkt, wanneer je diarree hebt? Houd hier dus rekening mee en gebruik tijdelijk een ander anticonceptiemiddel zoals een condoom.
Ga naar de huisarts met diarree wanneer je langer dan drie dagen achter elkaar waterdunne ontlasting hebt. Wanneer je ouder bent dan zeventig is het verstandig om na een dag al met de huisarts te bellen. En ook bij jonge kinderen is het belangrijk dat je goed let op de verschijnselen van uitdroging. Een kindje plast dan veel minder en huilt bijvoorbeeld zonder tranen.
Neem ook contact op met de huisarts wanneer je plaspillen of medicijnen voor diabetes gebruikt. Je hebt dan namelijk een hogere kans op uitdroging.
Doe je mee met de spijsverteringscoach? Dan krijg je in drie weken drie compacte mails met praktische info over je spijsvertering. Denk aan tips & tricks, interessante weetjes uit onderzoek, een heuse challenge om aan mee te doen en nog veel meer. Meedoen kost niks.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 09-11-2021