De stoelgang, een 'grote boodschap' of een 'nummer 2'. Je kunt er op allerlei manieren omheen draaien. Maar in dit artikel, waarin we je alles uitleggen over de stoelgang, noemen we het beestje maar gewoon bij de naam: poepen. Ik poep, jij poept en wij poepen. Niets vreemds aan. Toch wordt er soms heel omslachtig of geheimzinnig over gedaan. Alsof er nog een taboe op heerst. Maar poepen hoort erbij.
Veel van wat je eet wordt verteerd en door je lichaam gebruikt. Maar sommige stoffen kunnen niet verteerd worden of gebruikt worden als voedingsstof. Deze stoffen verlaten je lichaam weer in de vorm van poep. Het duurt ongeveer 24 uur voordat je eten de hele reis van mond tot kont heeft afgelegd.
De dikke darm is het eindstation voor het voedsel dat je eet. De verteerde voedingsstoffen zijn er grotendeels in de dunne darm uitgehaald en in je bloed opgenomen. Wanneer de darminhoud in de dikke darm aankomt, worden er nog vocht en zouten aan onttrokken, waardoor de ontlasting indikt.
De ontlasting wordt opgeslagen in het laatste stuk van de dikke darm: de endeldarm. Deze doet dienst als een soort reservoir voor de poep. Onderaan de endeldarm bevindt zich de anus. Via de anus verlaat de ontlasting het lichaam.
Wanneer de endeldarm gevuld is, gaat er een seintje naar de hersenen. Dit veroorzaakt dat je aandrang krijgt om te poepen. Gelukkig hoef je niet direct te poepen zodra het seintje naar de hersenen gaat. Je kunt de ontlasting even ophouden, zodat je op tijd naar het toilet kunt. Overigens is lang ophouden van de ontlasting geen goed idee. Hier kan de poep hard van worden.
Er zijn verschillende klachten die kunnen optreden met betrekking tot de stoelgang. Enkele voorbeelden van een slechte stoelgang zijn:
Een van de stoelgangklachten is obstipatie. Dat is een darmverstopping. Je hebt moeite met naar het toilet gaan. De ontlasting is hard en dik. Mogelijke oorzaken van obstipatie zijn onder andere te weinig vezels eten of te weinig vocht innemen. Maar ook onvoldoende beweging of het uitstellen van het toiletbezoek kan de ontlasting doen indikken. Je kunt de stoelgang bevorderen door voldoende te drinken en naar het toilet te gaan vlak na het eten, dan zijn de darmen namelijk beweeglijker.
Het andere uiterste is ook mogelijk: diarree. Je hebt last van waterige ontlasting. De poep is te dun. Een veel voorkomende oorzaak is een darminfectie. Maar ook bij het gebruik van antibiotica kan diarree optreden.
Het is goed om even te kijken naar wat er in het toilet ligt, wanneer je hebt gepoept. De vorm en de kleur van de ontlasting zeggen iets over de gezondheid van de spijsvertering. Gezonde ontlasting is niet te dun, maar ook niet te hard. De ontlasting is niet zwart maar ook niet ontkleurd. Een soepele drol die bruin van kleur is, dat is prima.
Doe je mee met de spijsverteringscoach? Dan krijg je in drie weken drie compacte mails met praktische info over je spijsvertering. Denk aan tips & tricks, interessante weetjes uit onderzoek, een heuse challenge om aan mee te doen en nog veel meer. Meedoen kost niks.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 09-11-2021