Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Kun je niet goed naar het toilet? En heb je hierdoor last van buikpijn of buikkrampen? Mogelijk heb je obstipatie? In dit artikel vertellen we je alles over obstipatie en geven we tips over hoe je de ontlasting soepel kunt houden.
Obstipatie is een verstopping van de darm. Je kunt moeilijk naar het toilet. De ontlasting is erg hard en komt maar moeilijk of niet op gang. En hoe langer de ontlasting in de dikke darm blijft zitten, hoe harder en droger hij wordt. We spreken van obstipatie wanneer je minder dan drie keer per week naar het toilet kunt.
Vooral zwangere vrouwen, kleine kinderen of juist ouderen hebben hier regelmatig mee te maken. Vrouwen hebben vaker last van verstopping van de darmen dan mannen.
Wanneer je last hebt van verstopping van de darmen, merk je dat aan de volgende klachten:
Obstipatie kan om verschillende redenen ontstaan:
Sommige mensen zijn gevoeliger voor obstipatie dan anderen. Het is mogelijk dat je darmen wat minder beweeglijk zijn dan die van een ander.
Enkele tips voor wat je zelf kunt doen bij verstopping van de darmen, zijn:
Vezelrijke voeding is belangrijk voor de darmen en vezelarm eten kan obstipatie in de hand werken. Producten waar veel vezels in zitten, zijn volkorenbrood en volkorenpasta, aardappelen, muesli, peulvruchten, groenten en fruit.
Bewegen is erg goed voor het op gang houden van de darmbewegingen. Beweeg iedere dag minstens een half uur. Dat hoeft geen topsport te zijn. Een stevige wandeling is ook goed.
Drink 1,5 tot 2 liter water op een dag. Voldoende drinken is essentieel voor een goede stoelgang.
Wacht niet onnodig lang met naar het toilet gaan. Ook niet als je andere dingen te doen hebt. Als de ontlasting lang in de dikke darm blijft zitten, wordt hij harder en droger en zal de ontlasting alleen maar moeilijker komen.
Ga eventueel direct na het eten naar het toilet. Dan zijn de darmen beweeglijker en gaat poepen soms wat makkelijker. Persen zorgt voor scheurtjes aan de anus of leidt tot aambeien.
Blijf niet te lang doorlopen met obstipatie. Je kunt er vaak zelf al wat aan doen door leefstijlaanpassingen. Duren de klachten langer dan twee weken? Overleg dan met de huisarts.
Direct contact met de huisarts is nodig wanneer je bloed bij de ontlasting hebt of koorts krijgt in combinatie met de obstipatie.
Doe je mee met de spijsverteringscoach? Dan krijg je in drie weken drie compacte mails met praktische info over je spijsvertering. Denk aan tips & tricks, interessante weetjes uit onderzoek, een heuse challenge om aan mee te doen en nog veel meer. Meedoen kost niks.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 09-11-2021