Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Waarom boeren we en wanneer moet je vaker boeren dan normaal? Welke voeding is van invloed op het boeren en wat kun je zelf doen om overmatig boeren laten tegen te gaan? Je leest het hier.
Iedereen laat weleens een boertje, dat is heel normaal. De een laat af en toe een boer, de ander heeft veel last van boeren. Boeren doe je om de maag te ontluchten. Bij het praten, eten of drinken komt soms wat lucht mee de slokdarm in. Deze lucht komt in de maag terecht en moet er ook weer uit
Hoe meer lucht er in de maag komt, hoe meer deze uitzet. Wanneer de maagwand ver genoeg is uitgezet, stuurt de maag een seintje richting jouw hersenen, om aan te geven dat er lucht uit moet. De hersenen zorgen er vervolgens voor dat er weer een seintje terug gaat, richting het sluitspiertje tussen de maag en de slokdarm. Deze ontspant dan en laat lucht ontsnappen via de slokdarm. Deze lucht gaat omhoog, richting de mond.
Boeren is als het ware het ontluchtingsmechanisme dat ervoor zorgt dat er niet te veel lucht in de maag blijft zitten. Deze lucht zou anders allemaal in de darmen terechtkomen en dat is niet de bedoeling. Niet alle lucht verdwijnt via een boertje. Het is niet erg dat er een beetje lucht mee de darmen in gaat.
In onze cultuur vinden we boeren laten ongepast en hinderlijk. We vinden het onsmakelijk klinken. En dat terwijl iedereen boert en boeren heel normaal is. Het is op zichzelf een gezonde functie van je lijf. Maar er zijn wel situaties waarin je vaker moet boeren dan dat eigenlijk normaal is. Dat kan hinderlijk zijn. Je voelt je misschien bezwaard.
Wat zijn mogelijke oorzaken van overmatig boeren laten?
Zoals gezegd is het heel normaal dat er wat lucht meekomt de maag in, maar sommige mensen slikken extra veel lucht in. Bijvoorbeeld in het geval van stress of bij het kauwen van kauwgom, zie je vaak dat mensen wat meer lucht inslikken dan normaal. Al die extra lucht moet er ook weer uit, wat resulteert in overmatig boeren.
Wanneer je last hebt van brandend maagzuur, treedt ook vaak een opgeblazen gevoel op of pijn in de bovenbuik. Vaak gaat dit ook gepaard met boeren.
Er zijn voedingsmiddelen die extra gasvorming in de maag geven. Denk hierbij aan prei, peulvruchten, knoflook en koolsoorten. Maar vergeet ook niet de koolzuurhoudende dranken zoals bier en frisdrank. Deze bevatten van zichzelf al veel gas. Ook scherpe kruiden of veel suiker eten kan voor lucht in de maag zorgen.
Tabaksrook zorgt ervoor dat het sluitspiertje tussen de maag en de slokdarm slapper wordt. Dit zorgt er niet alleen voor dat je meer kans hebt op brandend maagzuur, maar ook dat je vaak meer boeren laat.
Wanneer er bij het boeren laten ook wat zure maaginhoud mee naar boven komt en je het zuur in je keel voelt en proeft, spreken we van een zure oprisping. Soms gebeurt dat wanneer het klepje tussen de maag en slokdarm zich opent om lucht te laten ontsnappen.
Zure oprispingen kunnen nog andere oorzaken hebben. Lees hier alles over zure oprispingen, oftewel brandend maagzuur >>
Wanneer je last hebt van veel boeren kan het nuttig zijn om de volgende tips op te volgen:
1. Let op met voedingsmiddelen die de hoeveelheid lucht in de maag doen toenemen, waaronder:
2. Praat en eet rustig, om zo min mogelijk ongewenste lucht mee in te slikken;
3. Vermijd stress zoveel als mogelijk. Zorg voor voldoende ontspanning;
4. Vermijd het gebruik van kauwgom
5. Stop met roken.
Doe je mee met de spijsverteringscoach? Dan krijg je in drie weken drie compacte mails met praktische info over je spijsvertering. Denk aan tips & tricks, interessante weetjes uit onderzoek, een heuse challenge om aan mee te doen en nog veel meer. Meedoen kost niks.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 09-11-2021