Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Een zeurende pijn, steken of krampen. Er zijn allerlei soorten buikpijn. Zit het hoog of laag? Komt het vanuit de darmen of de maag? Soms heb je wel een idee van waar de buikpijn vandaan komt, een andere keer is de buikpijn onverklaarbaar. Welke soorten buikpijn zijn er nou allemaal? En wat zijn de mogelijke oorzaken ervan? In dit artikel vertellen we je alles over buikpijn en geven we je ook tips over wat je zelf kunt doen bij buikpijn.
Buikpijn is een breed begrip voor alle verschillende soorten pijn die je kunt voelen in je buik. Maar in je buik zitten natuurlijk vele organen. Er zijn dan ook vele oorzaken voor buikpijn. Verschillende types buikpijn kunnen ook anders aanvoelen.
Het kan zijn dat je last hebt van buikkrampen, maar ook pijnscheuten of steken komen voor. Of juist een meer zeurderige pijn die continu aanwezig is. Wat voor buikpijn het ook is, het is niet prettig dat je dit ervaart. We bespreken mogelijke oorzaken en wat je er eventueel aan kunt doen.
Buikpijn kan veel verschillende oorzaken hebben. Veel voorkomende oorzaken van buikpijn zijn onder andere:
Behalve lichamelijke oorzaken is de oorzaak soms ook te vinden in psychische- of leefstijl factoren. Zo kan stress en spanning zorgen voor buikpijn. Maar ook door te weinig slaap, te veel of te snel eten kan de buik gevoelig zijn. Ook pittig gekruid eten of te vet eten levert voor sommige mensen buikklachten op.
Het is afhankelijk van de oorzaak van de pijn wat er aan te doen is. Maar enkele algemene adviezen voor een gezonde buik, zijn:
In veel gevallen is buikpijn onschuldig, maar op sommige momenten is het goed om huisarts te bezoeken. Ga in ieder geval naar de huisarts, wanneer:
Weten hoe gezond jouw spijsvertering is? Beweeg je voldoende? Eet je gezond en drink je genoeg? Voelt het allemaal lekker in je buik of ervaar je klachten? Doe de spijsverteringscheck doen om te zien hoe jij scoort.
Doe je mee met de spijsverteringscoach? Dan krijg je in drie weken drie compacte mails met praktische info over je spijsvertering. Denk aan tips & tricks, interessante weetjes uit onderzoek, een heuse challenge om aan mee te doen en nog veel meer. Meedoen kost niks.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 22-03-2023