De darmen en de spijsvertering zijn van ongekend belang voor een goede weerstand. De darmbacteriën spelen hierbij een grote rol. Maar hoe werkt die wisselwerking nou precies? Wat voor invloed hebben de darmbacteriën op jouw weerstand?
Je spijsvertering ondersteunt het afweersysteem. Een gezonde spijsvertering is daarom belangrijk voor je weerstand. Want hoe beter je weerstand is, hoe beter je bestand bent tegen bacteriën en virussen. Hierdoor word je minder snel ziek, maar een gezonde weerstand draagt er ook aan bij dat je sneller opknapt als je ziek bent geworden.
Allereerst is het voor het afweersysteem belangrijk dat de spijsvertering goed verloopt. De vertering van je voeding tot kleine deeltjes die door de darmen worden opgenomen in het bloed. Het geeft je lichaam de voeding en energie die het nodig heeft voor je afweer en herstel.
Je weerstand, oftewel je afweersysteem, is je eigen bescherming tegen indringers. Witte bloedcellen herkennen indringers, vechten ertegen en ruimen ze op. Hierdoor word je niet ziek, ervaar je minder klachten of word je sneller weer beter. Om goed te functioneren, moet je afweersysteem in uitstekende conditie zijn.
Ongeveer 70% van je afweersysteem zit in de darmen. Er leven ook miljarden bacteriën in de darmen: het microbioom. Iedereen heeft een uniek microbioom, met verschillende soorten bacteriën. Deze bacteriën werken samen met de witte bloedcellen. Ze zorgen ervoor dat het aantal witte bloedcellen toeneemt en dat ze getraind worden in het herkennen van schadelijke indringers.
Er zijn een aantal dingen die bijdragen aan de weerstand in de darmen. Denk aan:
Vezels zijn de sleutel naar een gezond microbioom. Gezonde bacteriën zijn gek op vezels. De bacteriën kunnen vezels verteren en halen hier hun energie uit. Het is de voeding voor je microbioom. Voldoende vezelrijk eten doe je door te kiezen voor volkorenproducten, zoals volkorenpasta en volkorenbrood. Maar ook in groenten, fruit, peulvruchten en noten zitten veel vezels.
Voldoende gevarieerd eten is belangrijk voor het binnenkrijgen van alle benodigde voedingsstoffen. Verschillende groenten, fruit en voedingsmiddelen bevatten ook verschillende vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen. Door veel verschillende dingen te eten, krijg je van alles wat je nodig hebt wat binnen.
Lichaamsbeweging stimuleert de beweging van de darmen. En daarnaast draagt het bij aan de doorbloeding van de darm. Hierdoor is er een betere aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof. Bovendien vermindert bewegen stress. Stress is van negatieve invloed op het afweersysteem. Kortom: kom in actie. Je hoeft geen topsporter te worden, een stevige wandeling is ook al goed.
Voldoende water drinken, zo'n 2 liter op een dag, helpt de darmen goed aan het werk te houden. Genoeg vocht draagt bij aan de goede werking van het lymfestelsel, een belangrijk onderdeel van het afweersysteem. En het zorgt voor voldoende afvoer van schadelijke stoffen via de nieren.
Weten hoe gezond jouw spijsvertering is? Beweeg je voldoende? Eet je gezond en drink je genoeg? Voelt het allemaal lekker in je buik of ervaar je klachten? Doe de (gratis) spijsverteringscheck om te zien hoe jij scoort.
Doe je mee met de spijsverteringscoach? Dan krijg je in drie weken drie compacte mails met praktische info over je spijsvertering. Denk aan tips & tricks, interessante weetjes uit onderzoek, een heuse challenge om aan mee te doen en nog veel meer. Meedoen kost niks.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 24-03-2023
KOAG-KAG 11-0323-233