Iedereen is weleens misselijk. Je voelt je hondsberoerd en hebt het gevoel dat je moet spugen of je geeft ook daadwerkelijk over. Zo'n misselijk gevoel is absoluut geen pretje en je wilt er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Wat zijn nou oorzaken van misselijkheid en belangrijker nog, wat kun je er aan doen? Wij zetten het voor je op een rijtje.
Misselijkheid is een onaangenaam gevoel in de buik. Je hebt een beroerd gevoel rond je maag. Je ziet bleek, krijgt veel speeksel in je mond en mogelijk heb je het gevoel dat er een brok in je keel zit. Misselijkheid komt vaak voor en er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor. Het kan zijn dat je ook moet kokhalzen of ook daadwerkelijk moet overgeven wanneer je misselijk bent.
Bij het overgeven (oftewel braken, of spugen) trekken de buikspieren heel sterk samen. Hierdoor komt de maaginhoud via de slokdarm naar buiten. Vaak voel je je meteen een stuk beter als je overgegeven hebt. Je darmen komen weer tot rust als je maag leeg is.
Zo'n beroerd gevoel kan allerlei oorzaken hebben. Hieronder vind je veel voorkomende oorzaken voor misselijkheid:
Soms kan iets wat je gegeten hebt verkeerd vallen. Vooral in de zomer zie je dat vaak. Zo kun je van niet goed gegaard vlees op de barbecue flink beroerd worden. Maar ook als je van alles door elkaar eet of te zwaar getafeld hebt met pittige of zware en vette spijzen, kun je eindigen met een misselijk gevoel. Vaak hebben één of meer organen die betrokken zijn bij de spijsvertering het dan tijdelijk zwaar. Voeding kan ook winderigheid of een opgeblazen gevoel in de hand werken.
Een infectie die wordt veroorzaakt door een virus of een bacterie in de maag en darmen, kan onder andere misselijkheid geven. Vaak krijg je ook last van overgeven, diarree, buikkrampen en rommelende darmen wanneer je een maag- darminfectie hebt. Lees hier meer over darmklachten en diarree.
Je kunt misselijk worden door de bewegingen in een bus, auto, vliegtuig of boot. In dit geval ontstaat je beroerde gevoel doordat de signalen van het evenwichtsorgaan, het gezichtsvermogen en het houdingsgevoel in de hersenen niet helemaal goed verwerkt worden. Vaak is de misselijkheid weer snel verdwenen nadat je uit het voertuig bent gestapt.
Bij een zwangerschap komt een misselijk gevoel vaak voor in de eerste drie maanden. Dit wordt ochtendmisselijkheid genoemd, maar in de praktijk zijn veel vrouwen ook overdag en in de avond beroerd. Sommige vrouwen houden gedurende hun hele zwangerschap last van misselijkheid.
Sommige medicijnen hebben misselijkheid als bijwerking. Multivitamines of andere voedingssupplementen op een nuchtere maag vallen soms ook niet helemaal lekker. Het helpt vaak al om de tabletten tijdens het eten in te nemen. Blijf je misselijk door gebruik van medicijnen? Overleg dan met de arts die ze heeft voorgeschreven.
Van zenuwen kun je misselijk worden, bijvoorbeeld als je een spannende presentatie of examen hebt. Ook als je verliefd bent kunnen de vlinders wel eens zo hevig zijn dat je er beroerd van bent. Lees ook de blog 'Stress? Dit doet het met je spijsvertering'.
Sommige vormen van hoofdpijn, bijvoorbeeld migraine, gaan gepaard met aanvallen van misselijkheid.
Misselijkheid komt veel voor. Heb jij hier last van? Of heb je misschien andere spijsverteringsproblemen? Doe de spijsverteringstest en kom erachter of jouw spijsvertering nog wat ondersteuning kan gebruiken.
Doe je mee met de spijsverteringscoach? Dan krijg je in drie weken drie compacte mails met praktische info over je spijsvertering. Denk aan tips & tricks, interessante weetjes uit onderzoek, een heuse challenge om aan mee te doen en nog veel meer. Meedoen kost niks.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 22-03-2023