Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Een beetje misselijk, iets te veel gegeten of last van brandend maagzuur? Er zijn allerlei maagklachten te bedenken. Wat is maagpijn precies? En wat voor verschillende maagklachten zijn er? Wat kun je zelf doen bij maagklachten? In dit artikel lees je alles over maagpijn.
Maagpijn is een verzamelnaam voor pijn in de bovenbuik die afkomstig is van de maag. Mogelijk heb je last van maagkrampen, een opgezette maag of een zeurende pijn. Ook brandend maagzuur, een overactieve maag of pijn na het eten komen voor. De medische verzamelnaam voor de verschillende maagklachten die er zijn is dyspepsie.
Er zijn verschillende soorten maagklachten die pijn kunnen geven. Maagklachten waarvan je mogelijk last hebt, zijn:
Voor veel mensen geldt dat buikpijn ter hoogte van de maag 's nachts erger wordt. Bij sommige mensen neemt de maagpijn bijvoorbeeld toe na het eten. Bij weer anderen helpt een beetje eten juist tegen de pijnklachten van de maag.
Er zijn veel verschillende oorzaken van maagpijn mogelijk. En er zijn meerdere factoren die maagklachten kunnen uitlokken:
Een functionele stoornis van de maag zorgt ervoor dat de maag te traag werkt. Het voedsel verplaatst niet snel genoeg naar de darm. Het komt ook voor dat de maag juist te snel werkt. Bij een overactieve maag kunnen maagkrampen ontstaan die zorgen voor buikpijn of pijnscheuten.
Je maag kan ook reageren op bepaalde typen voeding. Je hebt bijvoorbeeld last van fastfood, met veel vet erin of producten die veel gasvorming opleveren, zoals koolzuurhoudende dranken. Ook alcohol, citrusvruchten, pepermunt, zure dranken, en chocolade staan erom bekend dat ze maagklachten kunnen verergeren.
Psychische factoren zijn van invloed op het functioneren van de maag. Stress, angst en spanningen lokken soms maagklachten uit.
Een verhoogde druk op de buik zoals het geval is bij overgewicht of bij een zwangerschap, kan maagklachten in de hand werken. Ook een verstopping in de darmen of veel hoesten verhogen de druk op de maag.
Daarnaast zijn er nog allerlei medicijnen die maagklachten als bijwerking hebben. Kijk in de bijsluiter of dit eventueel geldt voor jouw medicijnen. Stop nooit zomaar met je medicijnen, maar overleg altijd met je huisarts wanneer je bijwerkingen ervaart.
Enkele tips om maagklachten te voorkomen of te verlichten, zijn:
Heb je geen idee waar je maagklachten vandaan komen? En wil je graag weten wat de oorzaak is van jouw maagpijn? Houd dan een voedingsdagboek bij. In een voedingsdagboek schrijf je op wat je iedere dag eet. Door het ook op te schrijven wanneer je last krijgt van maagpijn, zal je op een gegeven moment verbanden zien tussen bepaalde voedingsproducten en je maagklachten.
Eventueel kun je ook bijhouden hoe je je voelt iedere dag. Mocht je dan geen relatie zien met voeding, dan kan het ook nog zijn dat je wél een relatie vindt tussen de maagpijn en je gemoedstoestand.
Bijna iedereen heeft weleens last van maagpijn en meestal gaat het ook vanzelf weer over. Blijven je klachten meer dan twee weken aanwezig en gaan ze niet vanzelf over? Neem dan contact op met de huisarts. Neem ook contact op met de huisarts in de volgende gevallen:
• Kijk hier voor meer informatie over misselijkheid >>
• En lees hier meer informatie over brandend maagzuur >>
Doe je mee met de spijsverteringscoach? Dan krijg je in drie weken drie compacte mails met praktische info over je spijsvertering. Denk aan tips & tricks, interessante weetjes uit onderzoek, een heuse challenge om aan mee te doen en nog veel meer. Meedoen kost niks.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 09-11-2021