Iedere winter krijgt gemiddeld 1 op de 10 mensen griep. Griep kan zo van het ene op het andere moment toeslaan. Wat is griep eigenlijk en wat kun je eraan doen? Lees hier alles over griep en heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
Wat is griep? Griep is een virusinfectie die begint met symptomen als:
Dit zul je vast ook vast herkennen als je griep hebt:
Grote kans dat je getroffen bent door het griepvirus.
Lees hier het laatste nieuws over de griep. Griep is een snel optredende infectie van de luchtwegen die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Een andere, meer wetenschappelijke, benaming voor griep is dan ook influenza. Na besmetting met het griepvirus kan het tussen de twee en zeven dagen duren voor je daadwerkelijk ziek wordt. Deze periode heet de incubatietijd. Gewoonlijk ontstaan de eerste griep symptomen na twee tot drie dagen.
Geneesmiddel bij onvoldoende weerstand, griep en verkoudheid Meer info
Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Echinacea purpurea. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.
Geneesmiddel bij onvoldoende weerstand, griep en verkoudheid Meer info
Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Echinacea purpura. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.
Geneesmiddel bij onvoldoende weerstand, griep en verkoudheid Meer info
Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Echinacea purpurea. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.
Een echte griep kun je herkennen aan:
De meeste klachten verdwijnen na een week vanzelf. Maar het vermoeide gevoel kan nog dagen tot zelfs wel weken blijven. Ook de hoest kan nog enkele weken aanhouden. Meer over griep duur.
Heeft je kind de griep? Lees dan hier alles over griep bij kinderen>
In de tabel hieronder zie een voorbeeld van verschillende fases van een virus dat tien dagen duurt. Meestal ontstaan de eerste verschijnselen één tot drie dagen na het infectiemoment.
In deze tabel zie je welke verschijnselen er kunnen optreden:
Er zijn veel verschillende soorten virussen. Bij het ene virus zijn de symptomen milder dan de andere.
Een zware verkoudheid wordt vaak verward met de griep. Toegegeven: de symptomen lijken erg op elkaar. Dankzij dit overzicht kun je je niet meer vergissen:
Iemand met griep is al snel een week uit de running. Een verkoudheid is na een paar dagen doorgaans over.
De kans op griep is gewoon groter tijdens een griepepidemie. Ben je dus ziek en is er op dat moment een heuse griepepidemie aan de gang? Dan is de kans groot dat je ook griep hebt en het dus geen verkoudheid is.
Iemand die griep heeft gehad weet het met zekerheid. Je voelt je er namelijk écht ziek van. Is de ernst van je symptomen eerder gemiddeld en voel je je wat belabberd? Dan zal het toch een (zware) verkoudheid zijn.
De symptomen bij griep komen zeer plots opzetten, bijvoorbeeld binnen een tijdspanne van 3 uur. Dat maakt een griep acuut. Bij een verkoudheid duurt dit meerdere dagen tot zelfs weken. Je voelt je minder goed, lamlendig, moet hoesten of hebt keelpijn.
Hoewel het niet voor 100% uitsluitsel geeft, zegt het type hoest ook al veel. Een droge hoest of kriebelhoest komt meestal voor bij griep. Heb je last van vastzittende hoest? Dan is het eerder een (zware) verkoudheid.
De allersimpelste manier om te bepalen of je griep hebt? Meet de lichaams-temperatuur om te kijken of je koorts hebt. Bij een volwassene zal er haast nooit sprake zijn van koorts bij een verkoudheid. Bij griep kun je zelfs enkele opeenvolgende dagen koorts hebben.
Vooral in de wintermaanden snotteren en hoesten we er wat op los. Het is een groot feest voor griep- en verkoudheidsvirussen. Maar hoe komt dat nou eigenlijk? Hoe kan het dat we in de winter massaal griep krijgen of verkouden worden? Volgens recent Zweeds onderzoek begint de eerste griepgolf doorgaans ongeveer een week na de eerste vorstperiode in de winter. Althans, dit geldt in ieder geval voor Zweden, waar onderzoekers uit Göteborg drie jaar lang het weerpatroon en de griepcijfers volgden (bron: Time Magazine). Volgens de onderzoekers werkt de strenge kou als een soort ‘kickstart’ voor de griepepidemie.
Wil je weten of je griep hebt? Doe dan de grieptest.
Het belangrijkste wapen tegen het griepvirus is je weerstand. Hoe hoger je weerstand, hoe kleiner de kans dat het virus zich in je lichaam kan vermenigvuldigen. Met een gezonde leefstijl houd je je weerstand op peil.
Het griepvirus verspreidt zich via kleine speekseldruppeltjes in de lucht. Deze druppeltjes zijn zeer besmettelijk. Door deze besmette lucht in te ademen, kunnen de virussen doordringen in het ademhalingssysteem, vanwaar ze zich razendsnel vermenigvuldigen. Ook door direct contact (zoenen, hand geven) en indirect contact (deurkruk, telefoon) is het griepvirus over te dragen.
Wil je weten of je met griep naar de huisarts moet? In sommige gevallen gaat de griep niet vanzelf over. Er kunnen andere ziekten bijkomen die wél behandeld moeten worden, zoals longontsteking.
Neem contact op met de huisarts, als je griep hebt en:
Als je kind griep en koorts heeft, neem dan in de volgende gevallen contact op met de huisarts:
Het griepvirus is lastig aan te pakken. Dus heb je eenmaal last van griep symptomen, dan is goed uitzieken de beste remedie. Beter is het natuurlijk om de ziekte te voorkómen. Dat doe je door op je weerstand te letten. Dit is zeker belangrijk voor mensen die tot een risicogroep behoren:
Voor deze mensen is de griepprik volgens het RIVM een belangrijke voorzorgsmaatregel om griep te voorkomen. Ondanks de griepprik kun je nog steeds griep krijgen. De kans daarop is het grootst als iemand in je naaste omgeving griep heeft2.
Officieel behoren zwangere vrouwen niet tot de risicogroep, maar hebben ze wel meer kans op complicaties.
Schrijf je gratis in voor de A.Vogel Griepcoach en ontvang 7 dagen lang elke dag een e-mail met informatie, tips en tricks om deze dagen zo goed mogelijk door te komen en sneller te herstellen!
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 18-12-2024
KOAG-KAG nr. 11-1224-2496