Je hebt vast wel eens gehoord over "weerstand" of het "immuunsysteem", maar wat is dat nou eigenlijk? Hoe werkt het precies in je lichaam, en waarom is het zo belangrijk om het gezond te houden? In dit artikel leggen we uit hoe je lichaam een barrière vormt tegen ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen.
Je weerstand is gewoon een ander woord voor je immuunsysteem, dat bestaat uit verschillende onderdelen van je lichaam. Deze onderdelen werken samen om ervoor te zorgen dat jij gezond blijft.
Je immuunsysteem zorgt ervoor dat ziekteverwekkers niet zomaar je lichaam binnenkomen. De eerste barrière begint aan de buitenkant van je lichaam, zoals je huid en slijmvliezen, en gaat door tot binnenin je lichaam, waar een heel leger aan afweercellen klaarstaat om in actie te komen.
Een lage weerstand herken je vaak zelf wel. Word je vaker ziek, zoals bij verkoudheden of griep, dan kan het zijn dat je immuunsysteem minder goed werkt. Het is moeilijk om je weerstand precies te meten, maar als je merkt dat je lichaam moeite heeft om gezond te blijven, is het tijd om extra aandacht te besteden aan je immuunsysteem.
Er zijn verschillende factoren die je weerstand kunnen verlagen, zoals:
Al deze dingen kunnen ervoor zorgen dat je immuunsysteem even een dipje heeft en je vatbaarder bent voor ziektes.
Gelukkig zijn er manieren om je weerstand een boost te geven! Hier zijn zeven tips waarmee je zelf aan de slag kunt:
Geneesmiddel bij onvoldoende weerstand, griep en verkoudheid Meer info
Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Echinacea purpurea. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.
Geneesmiddel bij onvoldoende weerstand, griep en verkoudheid Meer info
Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Echinacea purpura. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.
Zelfs als je weerstand op peil is, kun je soms toch ziek worden. Bijvoorbeeld als je veel ziekteverwekkers tegelijk binnenkrijgt, zoals bij een griepepidemie of door het eten van iets verkeerds. Maar door een sterk immuunsysteem kun je je lichaam wel helpen om sneller te herstellen.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 19-12-2024
KOAG-KAG nr. 11-1124-2333