Ben je vaak verkouden of duurt je verkoudheid lang? Wanneer spreken we van lange verkoudheid? En wat kun je het beste doen als je lang verkouden bent en je wilt graag verlichting van je verkoudheidsklachten? In dit artikel geven we je tips!
Meestal is een verkoudheid in de eerste dagen het hevigst en duurt het tot zo'n tien dagen voordat je weer beter bent. Het niezen, hoesten en snotteren kan echter soms best nog een paar weken aanhouden.
Wanneer je lang achter elkaar verkouden bent of achter elkaar steeds weer verkouden wordt, spreken we van een lange verkoudheid. Mogelijke klachten bij lange verkoudheid:
Extra sterke zeezoutoplossing Meer info
Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
Het kan ook zijn dat je verkoudheid niet per se heel lang duurt, maar dat je heel vaak opnieuw verkouden wordt of herhaaldelijk neusklachten hebt. Dat kan natuurlijk ook bijzonder vervelend zijn.
Volwassenen kunnen twee tot vijf keer per jaar verkouden worden, kinderen tot wel tien keer per jaar. Kinderen zijn vaker verkouden, omdat hun weerstand nog niet optimaal is.
Verkoudheid voorkomen, dat gaat niet. Maar mogelijk kun je de kans erop wel iets verkleinen:
Baby's en kinderen kunnen veel of lang verkouden zijn. Kleine kinderen hebben nog niet veel weerstand op kunnen bouwen tegen virussen die de verkoudheid kunnen veroorzaken. Daardoor worden ze van veel virussen waarmee ze besmet raken verkouden. Bovendien bevinden kleine kinderen zich vaak in relatief kleine, soms wat minder goed geventileerde ruimtes, met meerdere kinderen dicht bij elkaar. Bijvoorbeeld op het kinderdagverblijf of op school. Hier is de kans op besmetting met een verkoudheidsvirus groot.
Meer over verkoudheid bij kind
Snelle opluchting bij verstopte kinderneusjes Meer info
Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
Normaal gesproken gaat verkoudheid vanzelf weer over en hoef je er niet mee naar de huisarts. Het hoesten, niezen en snotteren kan best een paar weken lang duren. Het kan echter zo zijn dat er in een enkel geval wél klachten ontstaan die behandeld moeten worden. Ga naar je huisarts in de volgende situaties:
Bij baby's moet je wat eerder op je hoede zijn voor complicaties. Kleine baby's zijn kwetsbaarder omdat hun weerstand nog niet volledig is opgebouwd en ze nog niet zoveel reserves hebben. Ga met een verkouden baby naar de huisarts:
Verder ga je natuurlijk ook naar de huisarts als je je zorgen maakt. Wanneer je het niet vertrouwt en vermoedt dat medische hulp nodig is, dan is dat altijd een goede reden om even contact met de huisarts op te nemen.
Wanneer je maar niet van een verkoudheid af lijkt te komen, je vaker dan normaal last hebt van een snotneus of verstopte neus, dan heb je misschien last van wat men in de volksmond chronische verkoudheid noemt. Echter is er meestal geen sprake van verkoudheid in de zin van een virusinfectie, maar van een irritatie van het neusslijmvlies die een andere oorzaak heeft. Iets dat de neus prikkelt, bijvoorbeeld een stof waar je allergisch voor bent. Denk je dat je last hebt van chronische neusirritatie? Ga dan naar de huisarts.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 21-12-2020
KoagKag: 11-0818-1094
10-08-2018