Je moet hoesten, zonder dat je echt slijm ophoest. Toch gaat de hoestprikkel niet weg na een aantal keer hoesten. Het kan dan zijn dat je te maken hebt met een kriebelhoest of droge hoest. Lees hier meer over de oorzaken en behandeling van droge hoest en waarop je moet letten als je er last van hebt
Droge hoest is een soort hoest waarbij geen slijm of speeksel wordt geproduceerd. Deze vorm van hoest wordt ook wel kriebelhoest of prikkelhoest genoemd. De droge hoest is een niet-productieve hoest. Het verschilt van de vastzittende hoest, omdat daarbij wel slijm wordt geproduceerd (productieve hoest).
Droge hoest is meestal het gevolg van een verkoudheids- of griepvirus. De hoest ontstaat dan vaak door een irritatie of ontsteking achter in de keel of keelholte, maar hij kan ook dieper in de borst ontstaan. De droge hoest kan ook ontstaan door vervuilende stoffen in de lucht (zoals sigarettenrook) die je keel irriteren.
Tip om op een natuurlijke manier droge hoest te behandelen:
Hoeststillend en verzachtend Meer info
Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
Om te bepalen of je te maken hebt met een droge hoest hoef je maar één vraag te beantwoorden.
Hoest je taai, dik slijm op?
Nee? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een droge hoest of kriebelhoest.
Hoeststillend en verzachtend Meer info
Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
De voornaamste oorzaken van droge hoest zijn de virusinfecties die we kennen als verkoudheid en griep. Deze hoest kan aan het begin van de ziekte optreden, maar ontstaat meestal halverwege of aan het eind van de infectie.
Raadpleeg een arts als het hoesten aanhoudt of pijn doet. Doe dit zeker als je bloed of roestkleurig slijm ophoest.
Wanneer de oorzaak van de hoest overduidelijk is, zal behandeling van het onderliggende probleem de beste kans op verlichting geven. Soms zijn er specifieke hoestmiddelen nodig om de symptomen van droge hoest te verlichten.
Rook niet en ga ook rokerige ruimten uit de weg. Tank dagelijks wat zuurstof bij door bijvoorbeeld even buiten te gaan wandelen, maar begeef je niet in een vervuilde, rokerige omgeving. Zorg ook voor voldoende rust; dit verbetert de weerstand.
Wat kun je doen aan nachtelijke hoestbuien? Lees het blog om in 6 stappen de droge hoest aan te pakken…
Eet geen ‘junk food’ (vette, geraffineerde voeding) en laat ook die beker melk even staan (vermeerdert de slijmvorming). Zure melkproducten, zoals karnemelk, yoghurt en kwark kunnen wel. Kies vitamine- en mineraalrijk voedsel, bij voorkeur biologisch geteeld. Vooral vitamine C is nu belangrijk (fruit, groenten en aardappelen). Eet ook salades met bijvoorbeeld een beetje mierikswortel, waterkers, tuinkers en Oost-Indische kers. En drink kruidenthee (anijs, bevernel, eucalyptus, tijm en guldenroede), gezoet met wat honing.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 03-05-2021