Als je hoest wordt de lucht met grote kracht naar buiten geperst. Dit gaat met een snelheid van wel 120 tot 160 kilometer per uur. Hoesten is één van de symptomen van de griep. Je leest hier meer over de functie en de verschillende soorten van hoest. En wat je kunt doen aan vastzittend slijm en een kriebelhoest.
Hoesten is een fantastisch opruimsysteem van de luchtwegen. De talloze trilhaartjes in de bovenste luchtwegen verwijderen slijm en ‘indringers’ zoals stofdeeltjes naar de keelholte.
Hieronder zie je de bovenste luchtwegen:
Soms moet je ook hoesten als er iets in de luchtpijp schiet (zoals een voedseldeeltje). Dit heet een hoestreflex.
Er bestaan verschillende soorten hoest:
De vastzittende hoest is het gevolg van te veel en te dik slijm in de (bovenste) luchtwegen. Het slijm is dan moeilijk op te hoesten. Deze vorm van hoesten staat ook wel bekend als een productieve of slijmhoest.
Deze hoest ontstaat als iets je keel irriteert. Dit kan bijvoorbeeld een stof of een etensrest zijn. Dit stimuleert de hoestreflex. Deze hoest produceert geen slijm en wordt een niet-productieve hoest genoemd.
De droge hoest lijkt op de kriebelhoest, maar wordt vaak veroorzaakt door een griep- of verkoudheidsvirus. Het wordt ook een niet-productieve hoest genoemd, omdat er geen slijm wordt geproduceerd.
Dit is een hoest die meer dan drie weken aanhoudt. Een aanhoudende hoest kan bij zowel productieve als niet-productieve soorten hoest voor komen.
De rokershoest is het gevolg van langdurig roken. De hoest ontstaat doordat de longen de gifstoffen willen uitdrijven. Deze hebben zich in de ademhalingswegen opgehoopt.
Hoeststillend en verzachtend Meer info
Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
Maakt vastzittend slijm los Meer info
Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
Heb je nu te maken met droge hoest/kriebelhoest of vastzittende hoest? Daarvoor hoef je maar één vraag te beantwoorden.
Hoest je taai, dik slijm op?
Nee? Dan is de kans groot dat je een droge hoest of kriebelhoes hebt.
Ja? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een vastzittende hoest.
Raadpleeg een arts als het hoesten pijn doet. Doe dit zeker als je bloed of roestkleurig slijm opgeeft. En natuurlijk als de hoest langer dan 3 weken aanhoudt.
Tips tegen hoesten zijn:
De hoestreflex zorgt ervoor dat je begint met hoesten. Hoesten is een beschermingsmechanisme van het lichaam met als doel de luchtwegen schoon te houden. De wanden van onze luchtwegen, zitten vol zenuwuiteinden. Als deze geïrriteerd zijn, gaan er signalen naar het hoestcentrum van de hersenen. Dit leidt tot spieracties die de hoest produceren. Dit noemen we de hoestreflex.
Met hoesten gebeurt het volgende:
Slijm in je keel kan ook voor hoestbuien zorgen. Omdat het vastzittende slijm moeilijk is op te hoesten wordt het vastzittende hoest genoemd. Klik hier voor meer informatie over vastzittend slijm in de keel.
Wat kun je doen aan nachtelijke hoestbuien? Lees het blog om in 7 stappen de droge hoest aan te pakken…
Voedingstips bij hoest zijn:
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 25-04-2024