Kinderen kunnen soms erg vaak verkouden zijn. Met name jonge kinderen zijn soms regelmatig verkouden, tot wel tien keer per jaar. Omdat baby's en jonge kinderen nog onvoldoende weerstand tegen ziekteverwekkers hebben opgebouwd, zijn ze vatbaarder voor virussen. Verkouden zijn is vervelend. Een verstopte neus, een loopneus, niezen en keelpijn. Het hoort er allemaal bij. In dit artikel geven we je tips, waarmee je de verkoudheidsverschijnselen bij je kind kunt verlichten!
Verkoudheid bij kinderen komt veel voor. Vaker dan bij volwassenen, omdat bij kinderen de weerstand nog niet volledig ontwikkeld is. Wanneer je kind verkouden is, kunnen de slijmvliezen van de neus, bijholten en/of keel ontstoken zijn. De oorzaak is het verkoudheidsvirus. De verschijnselen van een verkoudheid kunnen wel een paar weken aanhouden. Bovendien kunnen kinderen eventueel ook koorts krijgen van een verkoudheid. Bij volwassenen gebeurt dat eigenlijk vrijwel niet.
Bij een verkoudheid kunnen de slijmvliezen van de neus en keel opzwellen. Dit kan de volgende verkoudheidsverschijnselen met zich meebrengen:
Verkoudheid wordt veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. Er zijn veel verschillende soorten verkoudheidsvirussen. Iedere keer als je kind verkouden is, gaat het weer om een ander verkoudheidsvirus. Als je een verkoudheidsvirus hebt gehad, bouw je hier weerstand tegen op. Je weerstand is dus iets wat je in de loop van de tijd verwerft. Dat is de reden dat jonge kinderen heel vaak verkouden kunnen zijn, hun weerstand is nog onvoldoende opgebouwd.
Een verkoudheidsvirus verspreidt zich van de één op de andere persoon via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht. Met name bij hoesten of niezen kunnen veel virusdeeltjes in de lucht belanden. Wanneer ruimtes niet goed geventileerd zijn en er veel mensen bij elkaar in die ruimte zijn, blijven virusdeeltjes er gemakkelijk hangen. Hierdoor loop je een grotere kans op besmetting. Dit zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn op een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school.
Goede hygiëne bij het niezen, snuiten en hoesten kan helpen om verspreiding van een verkoudheidsvirus zoveel mogelijk te voorkomen. Ook handen wassen is belangrijk, want ook via de handen kan het virus worden verspreid. Maar met zekerheid voorkomen dat andere mensen ook verkouden worden, dat gaat niet. Je ontkomt er bijna niet aan.
Verkoudheid hoeft niet behandeld te worden. Het is in de meeste gevallen namelijk een onschuldige aandoening die vanzelf weer overgaat. Behandeling kan wel voor verlichting van de verschijnselen van de verkoudheid bij je kind zorgen. Zo zijn er bijvoorbeeld neussprays speciaal voor kinderen beschikbaar.
Snelle opluchting bij verstopte kinderneusjes Meer info
Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
Bij het kiezen van een neusspray is het belangrijk dat je er één neemt die past bij de leeftijd van je kind. Er zijn namelijk vele verschillende soorten neusspray verkrijgbaar.
Een neusspray of neusdruppels met een zoutoplossing heeft de voorkeur. De zoutoplossing verdunt het slijm in de neus, waardoor het makkelijker loskomt en je kind weer wat vrijer kan ademhalen.
Lees hier meer over verkoudheid bij baby's.
Voor kinderen vanaf twee jaar zijn er verschillende neussprays beschikbaar. Lees altijd de gebruiksaanwijzing om te zien welke geschikt zijn voor je kind.
Geneesmiddel bij onvoldoende weerstand, griep en verkoudheid Meer info
Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Echinacea purpurea. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.
Verkoudheid gaat vanzelf weer over en je hoeft hiervoor doorgaans geen huisarts te bezoeken, ook niet met je kind. Maar krijgt je kind nou last van één van de volgende verschijnselen, neem dan wel contact op met de huisarts:
Twijfels of er sprake is van griep of verkoudheid? Doe hier de grieptest.
Naar grieptest
Klik hier voor meer informatie over:
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 25-09-2020
Koag/Kag: 11-0718-0971
Datum: 24-07-2018