Bij vastzittende hoest ‘rochel’ je soms de hele dag door. Dit komt door te veel en te dik slijm in de luchtwegen. Dit laat zich maar moeilijk ophoesten. En dus hoest je door, totdat je er moe van wordt. Lees hier verder over vastzittende hoest en slijmproductie.
De vastzittende hoest wordt ook wel ‘natte’ of ‘productieve’ hoest genoemd en komt vaak voor bij een verkoudheid. Bij een vastzittende hoest, hoest je dan ook slijm op. In tegenstelling tot een droge hoest. Om te weten of je te maken hebt met een vastzittende hoest, hoef je dan ook maar één vraag te beantwoorden.
Hoest je taai, dik slijm op?
Ja? Dan kan de Hoestspray - Vastzittende hoest verlichting geven.
Maakt vastzittend slijm los Meer info
Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
Vastzittende hoest kan veroorzaakt worden door een verkoudheid of griep. Het is dus belangrijk om de verkoudheid of griep aan te pakken. Zorg bij vastzittende hoest dan ook voor een goede weerstand. Over het algemeen wordt vastzittende hoest behandeld met een slijmoplosser, of 'expectorant'. Deze term komt van het Latijnse werkwoord ‘expectorare’, ofwel 'uit de borst te verwijderen'.
Als er verkoudheids- en griepvirussen je luchtwegen binnenkomen dan neemt de slijmproductie toe. Dit is een poging van je lichaam om de ziekteverwekkers weg te spoelen en de infectie te bestrijden. Dit toegenomen slijm kan zich ophopen in de luchtwegen. Hierdoor kan een hoestreflex ontstaat om het extra slijm weg te werken.
Lees meer over vastzittend slijm in de keel.
De vastzittende hoest wordt meestal veroorzaakt door een infectie met een verkoudheids- of griepvirus. Is dit geval zul je waarschijnlijk ook last hebben van andere verkoudheids- of griepverschijnselen, zoals:
Je kunt ook andere symptomen hebben die samengaan met vastzittende hoest:
Je kunt het gevoel hebben alsof slijm 'vastzit' in je borst. Er komt dan bij het hoesten niets naar boven. En misschien wordt je wel benauwd door de vastzittende hoest. In dit geval heb je mogelijk hulp nodig om het slijm af te breken of te verplaatsen. Er zijn fysiotherapeuten die het slijm los kunnen "kloppen".
Tips bij een vastzittende hoest:
Maakt vastzittend slijm los Meer info
Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
Raadpleeg je huisarts als je:
Wat kun je doen aan nachtelijke hoestbuien? Lees het blog om in 7 stappen de droge hoest aan te pakken…
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 25-04-2024