Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Wat begint als een verkoudheid, kan soms leiden tot een voorhoofdsholteontsteking. Een voorhoofdsholteontsteking is te herkennen aan extra klachten die optreden naast de normale verkoudheid, zoals pijn en druk in het voorhoofd of minder goed kunnen ruiken. Geen pretje, zo’n drukkend gevoel in je hoofd. Hoe ontstaat zo’n ontsteking eigenlijk, wat zijn de symptomen en wat kun je er aan doen?
Een voorhoofdsholteontsteking begint meestal met de symptomen van een verkoudheid:
Echter, bij een voorhoofdsholteontsteking raken de holtes in het voorhoofd en rond de neus (sinussen) ontstoken en gezwollen.
Bij een voorhoofdsholteonsteking is het slijmvlies in de Sinus frontalis ontstoken. Deze zit aan de voorzijde van je hoofd. Boven je wenkbrauwen, zoals je op de afbeelding kunt zien.
Je hebt in totaal acht neusbijholtes, aan beide kanten van het hoofd vier. In de neusbijholtes kunnen ontstekingen ontstaan. Dit wordt ook wel bijholteontsteking of sinusitis genoemd.
De bijholtes zijn holle ruimten achter je neus, in de bovenkaak en het voorhoofd. Deze bijholtes staan via afvoerkanaaltjes in verbinding met je neus. Wanneer je verkouden bent, zwelt het slijmvlies op en raken de kanaaltjes verstopt. Met als gevolg dat slijm en stof, maar ook bacteriën zich in de holtes ophopen. Die laatste voelen zich daar prima thuis en kunnen zich in rap tempo vermenigvuldigen. Een verwaarloosde verkoudheid kan uitmonden in een bijholteontsteking of een voorhoofdsholteontsteking.
Meestal gaat een voorhoofdsholteontsteking vanzelf weer over. In het algemeen zijn de klachten binnen een week verdwenen (tel hierbij niet de voorafgaande verkoudheid mee). Na tien dagen is twee derde hersteld en na vier weken iedereen.
Nee, in principe is de voorhoofdsholteontsteking niet besmettelijk, maar de onderliggende verkoudheid wel. De verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus dat door de lucht wordt verspreid. Meer over het verkoudheidsvirus.
Behandeling van een voorhoofdsholteontsteking met medicijnen, zoals antibiotica, is meestal niet nodig. Als je veel last van de symptomen hebt of als het langer dan een week duurt, kun je het beste de huisarts bellen.
Meestal gaan de klachten bij een voorhoofdsholteontsteking na een week vanzelf weer over (de voorafgaande verkoudheid niet meegerekend).
In de tussentijd voel je je met de volgende tips vast wat beter:
Houden de klachten langer dan een week aan, breng dan een bezoek aan de huisarts1.
Heb je last van een voorhoofdsholteontsteking, dan kan stomen helpen. Stomen kan de klachten tijdelijk wat verminderen.Hoe moet je stomen:
Stomen kan drie keer per dag, gedurende een kwartier boven een kom heet water. Pas wel op voor verbranding. Vooral jonge kinderen mogen nog niet stomen, omdat zij extra risico lopen op verbranding.
Een voorhoofdsholteontsteking bij kinderen is vaak een uit de hand gelopen verkoudheid. Je kind heeft dan namelijk naast de verstopte neus of loopneus ook last van andere symptomen, zoals:
Een voorhoofdsholteontsteking bij kinderen kan drie weken duren.
Een huisarts zal een pijnstiller zoals paracetamol adviseren of een middel om het neusslijmvlies te laten slinken of te laten verdunnen. Ook stomen kan goed zijn om de klachten te verminderen.
Voorkom voorhoofdsholteontsteking met de volgende tips:
Denkt je dat je een voorhoofdsholteontsteking hebt, bel dan je huisarts in deze situaties:
Bij deze extra symptomen kunnen antibiotica soms wel nodig zijn.
Zorg voor een goede weerstand en neem voldoende ontspanning en rust.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 06-07-2023
Bron 2: Thuisarts