Wat is koorts? Je spreekt van koorts als je temperatuur boven de 38 graden is. De lichaamstemperatuur van een mens schommelt normaliter tussen de 36,5 en 37,5 graden Celsius.
Bij een verhoging van deze temperatuur tot 38 graden is er sprake van..."verhoging". Lees hier alles over koorts en heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
Je hebt hoge koorts als er een temperatuur boven de 40 graden wordt gemeten. Een lichaamstemperatuur tussen de 38 en 40 graden Celsius is een gewone koortstemperatuur. Als je koorts denkt te hebben, dan kun je die het beste opmeten met een thermometer.
De symptomen die bij koorts horen, zijn:
Koorts zelf is een symptoom van een ontsteking of een infectie, zoals griep.
Bij griep en koorts kun je met een goede thermometer de temperatuur meten. Het is vooral belangrijk om te weten of het hoge of lage koorts is.
Als je een hogere lichaamstemperatuur dan 37,5 graden hebt, wordt er ook wel eens gezegd dat je verhoging hebt. Je kunt dan ook al wat symptomen van koorts hebben. Je kunt echter pas echt van koorts spreken als je temperatuur boven de 38 graden komt. Verhoging is dus eigenlijk een lichte vorm van koorts.
Koorts als gevolg van griep? Zorg dan natuurlijk voor een goede weerstand.
Geneesmiddel bij onvoldoende weerstand, griep en verkoudheid Meer info
Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Echinacea purpura. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.
Door de immuunreactie in het lichaam op ziekteverwekkers kan er koorts ontstaan. De temperatuur kan dan heel snel stijgen en je krijgt het koud en begint te rillen. Dat noemen sommige mensen ook koude koorts. Er is dan wel degelijk sprake van koorts. Het rillen en trillen heeft een functie: je warmt je lichaam op. Heb je het dus zo enorm koud? Het hoort er "gewoon" bij!
Koorts is een volkomen natuurlijke en noodzakelijke reactie van het lichaam wanneer het de strijd aanbindt met schadelijke binnendringers zoals bacteriën en virussen. Koorts is één van de symptomen van griep. Een verhoging van de lichaamstemperatuur legt de activiteit van diverse ziekteverwekkers lam. Het onderdrukken van de koorts gaat dus in feite tegen deze natuurlijke reactie in. Toch is het in de medische wereld lange tijd gebruikelijk geweest om koorts zo snel mogelijk te onderdrukken met bijvoorbeeld een paracetamol. Alfred Vogel pleitte er in die tijd al voor om 'koorts juist als helper in plaats van als vijand te zien.' Gelukkig wordt dit tegenwoordig algemeen zo gezien.
Kleine kinderen en baby's kunnen met een verkoudheid al koorts krijgen. Het prachtige opruimsysteem van het lichaam wordt in de hoogste versnelling gezet! Lees meer over koorts bij baby en kind.
Wil je weten of je griep hebt? Doe dan de grieptest.
Zorg ervoor dat het lichaam niet plotseling afkoelt. Ook temperatuur-schommelingen zijn niet goed. Dat kan koortsstuipen uitlokken. Iemand met koorts moet veel drinken: voor elke graad een halve liter extra (dus boven de normale hoeveelheid van anderhalve liter!) Zorg dat lichaamswarmte weg kan: draag dunne, loszittende kleding.
Wanneer moet je actie ondernemen als je koorts hebt? Waarschuw een dokter als:
TIP: Kijk hier voor meer informatie over koorts bij baby en kind.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 16-12-2024
KOAG-KAG nr. 11-1224-2496