We zijn allemaal wel een keer verkouden en vonden dat vaak normaal. Maar waardoor ontstaat een verkoudheid nu en wat kun je doen bij een verkoudheid? En hoe kun de kans op verkoudheid verkleinen? Je leest het in dit artikel.
Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Dit leidt tot een infectie van het neusslijmvlies of het slijmvlies in de mond- en keelholte. Dit wordt ook wel virale infectie genoemd. Besmetting gaat vaak door de lucht of via 'contactoverdracht': bijvoorbeeld via speelgoed, deurknoppen en een hand geven. Waarom de één dan wel verkouden wordt en de ander niet heeft vooral met de weerstand te maken. Bij een verlaagde weerstand kan een virusinfectie ontstaan. Je zou kunnen zeggen dat virussen wachten op een zwak moment om toe te slaan.
Dat is een veelgestelde vraag bij A.Vogel. Normaal gesproken gaat een verkoudheid vanzelf over na een paar dagen. Meestal is het voorbij binnen een week. Houd er rekening mee dat het hoesten, niezen of snotteren soms nog wel een paar weken kan duren. De ontwikkeling van een gemiddelde verkoudheid vind je hieronder:
Een optimale weerstand is de beste bescherming tegen verkoudheid. Zorg daarom voor:
Als je onvoldoende weerstand hebt of al verkouden bent dan kun je Echinaforce Hot Drink of tabletten gebruiken.
Geneesmiddel bij onvoldoende weerstand, griep en verkoudheid Meer info
Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Echinacea purpura. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.
Geneesmiddel bij onvoldoende weerstand, griep en verkoudheid Meer info
Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Echinacea purpurea. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.
Veelvoorkomende symptomen bij verkoudheid zijn:
Door de gezwollen slijmvliezen bij verkoudheid kan de verbinding tussen bijholtes en neusholte verstopt raken.
Een verstopte neus is het meestvoorkomende symptoom van verkoudheid, maar kan ook door een allergie veroorzaakt worden, bijvoorbeeld een pollenallergie. Bij een verstopte neus heb je opgezwollen neusslijmvliezen. Dit wordt vaak opgevolgd door een loopneus. Zowel een verstopte neus als een loopneus kan een vol gevoel in de neus geven. Hierdoor is door de neus ademen lastig, vooral 's nachts als je wilt slapen.
Meer over een verstopte neus en een loopneus
Extra sterke zeezoutoplossing Meer info
Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
De kleur van je snot kan veranderen. Door een infectie met virussen kan de weerstand van de slijmvliezen verder afnemen, waardoor je de kans hebt er nog een infectie bij te krijgen, maar nu met bacteriën. Dit wordt een secundaire infectie genoemd. Je hebt dan naast de virale infectie (met heldere, waterige snot) een bacteriële infectie. Een bacteriele infectie is te herkennen aan:
Niezen is een reactie van je lichaam op een prikkel in je neus. De prikkel kan onder andere veroorzaakt worden door verkoudheid, maar ook door:
Het niezen is een reflex van je lichaam. Het wil een mogelijk schadelijk stofje je neus uitwerken.
Een hevige of langdurige verkoudheid kan een bijholteontsteking veroorzaken. Dit begint meestal met de symptomen van een verkoudheid, maar bij een voorhoofdsholteontsteking raken de holtes in het voorhoofd en rond de neus (sinussen) ontstoken en gezwollen. Lees meer over voorhoofdholteonstekingen.
Bij een verkoudheid voel je je misschien wat ‘grieperig’, maar na een paar dagen verdwijnen de symptomen en verschijnselen meestal al.
Bij griep worden die eerste verschijnselen en symptomen al snel gevolgd door:
Heb je last van een verkoudheid, dan kan stomen helpen. Stomen kan de klachten tijdelijk wat verminderen. Stomen kan drie keer per dag, gedurende een kwartier boven een kom heet water. Stomen doe je op de volgende manier:
Pas wel op voor verbranding. Vooral jonge kinderen mogen nog niet stomen, omdat zij extra risico lopen op verbranding.
Vooral voor kleine kinderen en baby's kan een verkoudheid erg hinderlijk en vervelend zijn! Het is zo zielig om kleine baby's te zien snotteren en stoeien met hun verkoudheid. Uit de borst of fles drinken is dan al een heel opgave. Klik hier voor meer informatie over verkoudheid bij kinderen.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 24-03-2023
KOAG-KAG 11-0323-233