Griep: 'het heerst', is een veel gehoorde uitspraak in de winter. Ieder jaar in de koude wintermaanden ligt een griepepidemie op de loer. Wat is een epidemie nou eigenlijk? Wanneer komt en gaat hij weer? En wat is het verschil tussen een griepepidemie en een grieppandemie?
Een epidemie, als we het woordenboek erop naslaan vinden we de betekenis: 'het heersen van een besmettelijke ziekte'. Maar wanneer 'heerst' de griep nou en spreken we dus van een griepepidemie? Het NIVEL (Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) spreekt van een griepepidemie wanneer het aantal mensen met griep in een bepaald gebied en gedurende een bepaalde periode, aanzienlijk hoger is dan de rest van het jaar. Als minstens 58 op de 100.000 mensen griepklachten heeft en daarmee ook naar de huisarts gaat, is er sprake van een griepepidemie.
Bekijk hier of er dit moment sprake van een griepepidemie is
Via een aantal peilstations die zich verdeeld over Nederland bevinden, meet het NIVEL het aantal griepgevallen in Nederland. Zo houden ze in de gaten óf er een griepepidemie is en hoe groot deze is.
Het griepvirus is besmettelijk en wordt het gemakkelijkst overgedragen bij lage temperaturen en droge lucht, zoals in de winter. In de winter zitten mensen ook vaak binnen en dicht bij elkaar, waardoor verspreiding van het griepvirus sneller van persoon naar persoon gaat. Wanneer in korte tijd veel mensen elkaar aansteken, ontstaat een epidemie. Via kleine druppeltjes die bij het niezen of hoesten in de lucht komen, of via de handen kun je anderen met het griepvirus besmetten.
Buiten de wintermaanden wordt het griepvirus zelden aangetoond. En als het dan toch aangetoond wordt, dan is het vaak doordat mensen de infectie hebben opgelopen op het zuidelijk halfrond of Zuid-Oost Azië. Epidemieën van de griep ontstaan dus enkel in de winter.
Griep wordt veroorzaakt door verschillende typen Influenza virussen. We onderscheiden type A, B en C. Enkele kenmerken van deze verschillende griepvirussen:
Bekende griepvirussen van de afgelopen jaren zijn:
De epidemie van de Mexicaanse griep in 2010 zorgde voor een hoop commotie. De Mexicaanse griep was namelijk een nieuw griepvirus dat behoorlijk gevaarlijk leek te zijn ten opzichte van andere griepvirussen.
Het griepseizoen loopt zo ongeveer vanaf week 40 tot en met week 20 van het jaar erop. Ergens in deze periode vindt de griepgolf meestal plaats. Een enkel jaar duurt een griepepidemie maar twee tot drie weken, een enkele keer houdt de epidemie wel twintig weken aan. Maar gemiddeld duurt een griepepidemie zo'n negen weken (bron: NIVEL).
De hoogste piek in het aantal griepgevallen ligt vaak tussen december en februari en rond april is het weer gedaan met de griepgolf.
Geschat wordt dat ongeveer 10-15% van de mensen over de hele wereld per jaar griep krijgen. Tijdens grote epidemieën kan dit oplopen tot 50%
Ja, een griepgolf is een andere benaming voor een griepepidemie. Het zijn synoniemen van elkaar.
Wanneer een uitbraak van de griep zich over de hele wereld verspreidt, spreken we van een pandemie. Een pandemie is dus eigenlijk een epidemie die zich niet tot een bepaald gebied beperkt, maar die over wereldwijde landsgrenzen heen gaat.
Een pandemie ontstaat door een nieuwe variant van de griep. Het griepvirus ondergaat continu veranderingen. Wanneer er een grote verandering aan het virus plaatsvindt, ontstaat er een nieuw subtype van de griep. De meeste mensen zijn nog niet immuun voor dit nieuwe virus, omdat ze het nog niet eerder zijn tegen-gekomen. Hierdoor kunnen veel mensen ziek worden van de nieuwe griep en kunnen wereldwijd vele infecties plaatsvinden, waardoor een pandemie ontstaat.
Met onregelmatige tussenpozen is er een wereldwijde uitbraak van de griep: een grieppandemie. De Mexicaanse griep is een voorbeeld van een wereldwijde griepgolf die vanaf 11 juni 2009 volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) officieel een pandemie werd. Inmiddels is de Mexicaanse griep een normale seizoensgriep.
Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918 zijn miljoenen mensen aan de Spaanse griep overleden. In 1957 heeft de Aziatische griep gewoed en in 1968 de Hongkong griep, waarbij tienduizenden mensen kwamen te overlijden.
Een goede tip bij onvoldoende weerstand, griep en verkoudheid?
De A.Vogel Echinaforce tabletten bevatten Echinacea purpurea. Deze plant ondersteunt het immuunsysteem en verhoogt de weerstand tegen bacteriële en virale infecties. Het krachtige en natuurlijke plantenextract helpt bij onvoldoende weerstand, waardoor het de kans op griep en verkoudheid verkleint en je herstel na ziekte versnelt.
Geneesmiddel bij onvoldoende weerstand, griep en verkoudheid Meer info
Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Echinacea purpurea. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.
Geneesmiddel bij onvoldoende weerstand, griep en verkoudheid Meer info
Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Echinacea purpurea. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.
De volgende symptomen van griep komen voor:
Hieronder zie je een voorbeeld van hoe de symptomen zich kunnen ontwikkelen:
Wil je weten of je griep hebt? Doe dan de online grieptest!
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 04-01-2021
KAG: 11-0119-0120.