Af en toe wat lucht laten ontsnappen in de vorm van een scheet is heel normaal. Wist je bijvoorbeeld dat mensen gemiddeld tien tot twintig keer op een dag een scheetje laten? Als er te veel lucht in je darmen zit, kun je vele malen meer winden laten. Je bent dan constant winderig en hebt vaak ook darmen die flink rommelen. In dit artikel lees je hoe het komt als je zoveel winden moet laten en wat je zelf kunt doen bij winderigheid.
Winderigheid is heel simpel gezegd het ontsnappen van lucht uit je darmen via de anus, oftewel scheten laten. Het is iets waar we ons allemaal een beetje voor schamen, zeker als iemand anders de scheet duidelijk hoort of ruikt. Als je spijsvertering soepel verloopt, zal je er niet vaak last van hebben. Toch zijn er allerlei invloeden die je (tijdelijk) extra winderig kunnen maken.
Scheten laten, daar kun je niet altijd wat aan doen. Maar het is wel zo prettig voor jezelf dat je de oorzaak kunt opsporen, wanneer je er vaak last van hebt. Drie belangrijke veroorzakers van overmatige winderigheid op een rij:
Bij het spijsverteringsproces komt altijd wat lucht vrij, dat is heel normaal. Sommige voedingsmiddelen kunnen voor extra gasvorming zorgen. Bijvoorbeeld omdat ze niet volledig worden verteerd in de darmen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij bepaalde koolhydraten uit peulvruchten, groenten en fruit. Deze worden dan niet afgebroken en opgenomen door de dunne darm, maar gaan rechtstreeks naar de dikke darm waar bacteriën deze verwerken. Hierbij komt veel gas vrij.
Bij mensen die lactose (melksuiker) niet kunnen verdragen, gebeurt hetzelfde. De lactose gaat onveranderd door naar de dikke darm, waar bacteriën zich erop storten. Ook fructose in fruit en vruchtensappen en sorbitol (zoetstof in lightproducten zoals kauwgum en frisdrank) worden minder goed verteerd en opgenomen.
Sommige voedingsmiddelen bevatten van zichzelf veel lucht. Denk hierbij aan koolzuurhoudende dranken, brood en slagroom. Deze producten zorgen hierdoor ook voor winderigheid.
Bekende voedingsmiddelen die gasvorming kunnen geven zijn:
Als je snel praat of snel eet en drinkt zonder goed te kauwen, komt er ongemerkt veel lucht in je maag en darmen terecht. Ook bij kauwgum kauwen en roken krijg je lucht binnen. Dit kan de hoeveelheid scheten die je moet laten vergroten.
Sommige medicijnen die helpen om de darm te laxeren, kunnen gasvorming geven.
Laten we eerlijk zijn: scheetjes ruiken niet naar roosjes. Er zit een luchtje aan. Maar, gemiddeld genomen is de lucht van een scheet niet héél heftig. Wanneer dat wel het geval is en je scheten bijvoorbeeld naar rotte eieren ruiken of heel zuur zijn, dan kan het zijn dat er iets niet helemaal lekker loopt in je spijsvertering.
Scheten ruiken bijvoorbeeld naar rotte eieren wanneer je veel dierlijk eiwit eet, bijvoorbeeld veel vlees. Het kan helpen om meer plantaardig te eten. En de zure lucht van winden wordt veroorzaakt door een grote hoeveelheid suikers in de darmen. Minder suikers en snelle koolhydraten eten kan dan de uitkomst bieden.
Last van winderigheid? Of ben je vaak misselijk of opgeblazen? Hoe gezond is jouw spijsvertering? Doe de spijsverteringstest en ontdek hoe jouw buik scoort.
Je kunt gasvorming en scheten laten niet helemaal voorkomen. Dat hoeft ook helemaal niet. Wanneer je voelt dat je een scheetje moet laten, kun je deze ook maar het beste gewoon laten gaan. Wanneer je ze binnenhoudt, hoopt het gas zich op in je darmen en kun je darmkrampen of een opgeblazen gevoel krijgen.
Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om gasvorming in de darmen zoveel als mogelijk te voorkomen:
Neem de tijd om je maaltijden rustig op te eten. Ga er even voor zitten zonder afleiding van tv of telefoon. Kauw ook goed en drink een halfuur voor en na de maaltijd niets.
Houd een voedingsdagboek bij om te kijken of je kunt ontdekken welke voedingsmiddelen bij jou mogelijk gasvorming veroorzaken.
Sommige keukenkruiden ondersteunen de spijsvertering. Denk aan: venkelzaadjes, bonenkruid, anijszaad en karwij. Voeg deze regelmatig toe aan je gerechten.
Begin je dag met een groot glas lauwwarm water om je darmen op gang te brengen. Hier kun je eventueel wat citroensap en verse gember aan toevoegen.
Eet en drink regelmatig gefermenteerde voedingsmiddelen. Denk hierbij aan zuurkool, kefir en miso. Gefermenteerde producten ondersteunen de spijsvertering.
Doorgaans is het laten van winden heel onschuldig. Gaat het winden laten gepaard met andere darmklachten, zoals bloed of slijm bij de ontlasting? Of heb je last van onverklaarbaar gewichtsverlies? Neem dan wel even contact op met de dokter.
Doe je mee met de spijsverteringscoach? Dan krijg je in drie weken drie compacte mails met praktische info over je spijsvertering. Denk aan tips & tricks, interessante weetjes uit onderzoek, een heuse challenge om aan mee te doen en nog veel meer. Meedoen kost niks.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 06-01-2025
KOAG/KAG-nr. 11-0222-0785