Een opgeblazen gevoel of een opgezette buik, hoe komt dat toch? In de ochtend word je wakker met een platte buik, maar een paar uur later lijkt het wel een ballon. Herkenbaar? Wacht heel even voordat je een grotere broek aanschaft, want in dit artikel zetten we voor je op een rij waar dat opgeblazen gevoel vandaan komt. Ook lees je handige tips om een vol gevoel en opgezette buik te voorkomen.
Bij een opgeblazen gevoel lijkt het alsof je buik op knappen staat. De buik is opgezet en gespannen en je voelt druk op je maag. Het liefst wil je het bovenste knoopje van je broek opendoen en even 'uitbuiken'. Vooral na het eten voelt je buik opgezet.
Soms gaat een opgeblazen gevoel samen met de volgende klachten:
Een opgeblazen gevoel in de buik kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder bespreken we de meest voorkomende:
In de darmen wordt tijdens de spijsvertering altijd een beetje lucht geproduceerd. Dat is niet erg, die lucht raak je kwijt door soms geheel ongemerkt een paar windjes te laten. Maar bij een opgeblazen gevoel is er te veel gas in het maagdarmstelsel aanwezig. De darmen blazen dan op en duwen tegen de buikwand en maag aan. Dit geeft dat vervelende opgezette gevoel aan de buik.
Bepaalde voedingsmiddelen zijn lastiger te verteren, dat geldt bijvoorbeeld voor bepaalde koolhydraten. Deze worden niet opgenomen in de dunne darm, maar komen onbewerkt in de dikke darm terecht. Daar leven miljarden bacteriën die deze etensresten fermenteren. Bij dat proces komt veel gas vrij.
Hoe gevoelig je bent voor de gasvorming in je darmen, verschilt van persoon tot persoon. Het heeft ook te maken met de samenstelling van je microbioom: welke bacteriën leven er in jouw darmen en zijn ze met elkaar in balans?
Beruchte voedingsmiddelen die een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken, omdat ze voor extra gasvorming kunnen zorgen, zijn:
Als je snel eet en niet goed kauwt, glipt er ongemerkt veel lucht mee je slokdarm, maag en darmen in. Dit gebeurt ook vaak bij kauwgum kauwen en snel praten. De lucht die je inslikt komt in de maag en darmen terecht en zorgt voor een opgeblazen gevoel.
Stress heeft een verstorende invloed op de spijsvertering. Als je last hebt van stress, is je lichaam in een staat van vechten of vluchten. Hierdoor wordt er de spijsvertering op een lager pitje gezet. Dit kan zich uiten in een opgezwollen buik en andere spijsverteringsklachten. Ontspanning draagt daarom ook bij aan een betere spijsvertering.
Wanneer je een intolerantie hebt voor bepaalde voedingsstoffen, bijvoorbeeld voor lactose of gluten, kun je ook last krijgen van een opgezette buik. Lees hier meer over voeding en de spijsvertering.
Doe je mee met de spijsverteringscoach? Dan krijg je in drie weken drie compacte mails met praktische info over je spijsvertering. Denk aan tips & tricks, interessante weetjes uit onderzoek, een heuse challenge om aan mee te doen en nog veel meer. Meedoen kost niks.
Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om je spijsvertering zo goed mogelijk te ondersteunen en een opgeblazen gevoel voor te zijn:
Een opgeblazen gevoel, wat extra lucht in de darmen en een opgezette buik is doorgaans niks ernstigs. Meestal gaat het ook vanzelf weer over. Houden de klachten langer dan twee weken aan? Of krijg je naast de opgeblazen buik ook te maken met koorts, veranderingen in het ontlastingspatroon, bloed of slijm bij de ontlasting of onverklaarbaar gewichtsverlies? Neem dan contact op met je huisarts.
Is het allemaal op orde in jouw buik? En is jouw lifestyle passend genoeg voor een gezonde spijsvertering? Doe de spijsverteringstest en kom erachter!
Doe je mee met de spijsverteringscoach? Dan krijg je in drie weken drie compacte mails met praktische info over je spijsvertering. Denk aan tips & tricks, interessante weetjes uit onderzoek, een heuse challenge om aan mee te doen en nog veel meer. Meedoen kost niks.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 22-03-2023