Griepnieuws 2024: het aantal mensen met griepachtige verschijnselen is snel opgelopen. De afgelopen 3 jaar was er nauwelijks griep, maar nu is er toch ineens sprake van een griepepidemie die vrij snel op is gekomen. Nu zien we naast corona ook dat mensen met de 'gewone' griep weer te maken hebben.
Geneesmiddel bij onvoldoende weerstand, griep en verkoudheid Meer info
Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Echinacea purpurea. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.
Griep begint meestal met een onschuldige keelirritatie en verkoudheid. Als dit doorzet dan worden deze symptomen al snel gevolgd door:
De meeste klachten verdwijnen na een week vanzelf. Maar een vermoeid gevoel kan nog dagen tot wel weken blijven. Ook de hoest kan nog enkele weken aanhouden. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe de symptomen zich kunnen ontwikkelen:
Meer over griep duur.
Begin januari 2024 was de laatste griepepidemie officieel voorbij. De griepepidemie heeft in totaal 5 weken geduurd. Dat is korter dan de gemiddelde duur van de epidemie. Gemiddeld duurt een griepepidemie 9 weken. De intensiteit van de griepepidemie was duidelijk lager en korter dan de voorgaande jaren.
Er is sprake van een griepepidemie als twee weken achter elkaar meer dan 58 op de 100.000 mensen zich bij huisartsen melden met griepachtige klachten. Daarnaast moet virologisch onderzoek aantonen dat het virus aanwezig is in neus- en keelmonsters. Alleen laboratoriumonderzoek kan namelijk aantonen welk virus de griep veroorzaakt.
De cijfers worden bijgehouden door NIVEL Zorgregistraties. Zij houden de griep in Nederland in de gaten via een representatieve groep van huisartsen in het hele land. Dit worden peilstations genoemd. De cijfers van NIVEL zijn bedoeld voor de signalering van (infectie-) ziekten in de algemene bevolking.
De griepgolf van 2018 liep in maart op tot een nieuw hoogtepunt in de afgelopen 4 jaar: 166 geregistreerde mensen op de 100.000 inwoners. Eind april was de epidemie officieel ten einde. De griepepidemie van 2018 heeft in totaal 18 weken geduurd.
Hoe kan het dat we in de winter vaker griep krijgen of verkouden worden? Volgens Zweeds onderzoek begint de eerste griepgolf doorgaans ongeveer een week na de eerste vorstperiode in de winter. Althans, dit geldt in ieder geval voor Zweden, waar onderzoekers uit Göteborg drie jaar lang het weerpatroon en de griepcijfers volgden (bron: Time Magazine). Volgens de onderzoekers werkt de strenge kou als een soort ‘kickstart’ voor de griepepidemie.
Wil je weten of je griep hebt? Doe dan de grieptest.
Schrijf je gratis in voor de A.Vogel Griepcoach en ontvang 7 dagen lang elke dag een e-mail met informatie, tips en tricks om deze dagen zo goed mogelijk door te komen en sneller te herstellen!
Nederland wordt elk jaar weer getroffen door een griepgolf. Het ene griepseizoen is wel heftiger dan het andere seizoen. Dit heeft te maken met de griepvarianten die actief zijn.
Bekende griepvirussen van de afgelopen jaren:
Veel Nederlanders zijn zich ervan bewust dat een stevige weerstand helpt in de strijd tegen griep: bijna 75% van de mensen is regelmatig bezig met het verhogen van de weerstand, juist in de winter. Binnen deze groep:
Daarnaast staat de Echinacea purpurea (rode zonnehoed) al sinds jaar en dag bekend om haar krachtige invloed op het immuunsysteem. Het stimuleert de werking van het immuunsysteem, waardoor de weerstand tegen bacteriële en virale infecties toeneemt en op die manier de kans op griep en verkoudheid verkleint.
Geneesmiddel bij onvoldoende weerstand, griep en verkoudheid Meer info
Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Echinacea purpurea. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.
De basis voor het antwoord is: onze weerstand is in die periode vaak slechter. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met:
We krijgen het daardoor sneller te pakken.
Toch zegt dit nog niet alles over het ontstaan van een epidemie. Bioloog David Earn heeft enkele jaren geleden onderzoek gedaan naar het verspreidingspatroon van griep in de winter. Hij ontdekte dat bij zo’n besmettelijke ziekte als griep verschillen in weerstand gevolgen kunnen hebben.
Stel: meneer Boomsma heeft in september griep. De weerstand van de mensen in zijn omgeving is op dat moment zo hoog, dat slechts 3 van de 10 mensen die contact hebben met meneer Boomsma griep krijgen. Die drie mensen steken op hun beurt ook ieder weer drie mensen aan, waardoor er op dat moment 13 mensen griep hebben. Na 10 ‘besmettingsrondjes’ komen we dan op 88.573 mensen die griep krijgen.
Maar stel nou dat meneer Boomsma in januari griep krijgt, wanneer de weerstand minder is? En er niet steeds drie, maar vier mensen per persoon worden aangestoken? Dan zijn er na diezelfde 10 ‘besmettingsrondes’ 1.398.101 mensen besmet met griep. Een miniem verschil met enorme gevolgen.
NB: de rekenvoorbeelden in dit bericht zijn op geen enkele manier gebaseerd op de werkelijke besmettingscijfers en andere daadwerkelijke epidemiologische eigenschappen van griep of welke andere besmettelijke ziekte dan ook. Zij fungeren louter en alleen om aan te tonen hoe een klein verschil in besmettingsrisico (voor ongeacht welke ziekte, onder ongeacht welke specifieke omstandigheden dan ook) kan leiden tot zeer grote verschillen in de populatie-dynamica en -grootte van besmette personen.
Note:
1 (meneer Boomsma) + 31 (eerste besmettingsronde) + 32 (tweede besmettingsronde) + 33 (enz.)…310 = 88.573 mensen
2 (meneer Boomsma) + 41 + 42 + 43 (enz.)…410 = 1.398.101
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 06-03-2024
Bronnen: Nivel.nl, DVH, NOS.nl