Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Een keelontsteking (of faryngitis) is een ontsteking van de keel. Een keelontsteking gaat gepaard met keelpijn en vaak zijn de keelamandelen (tonsillen) daarbij ook ontstoken. Lees hier meer over de symptomen, tips en wat te doen bij een keelontsteking.
Symptomen van een keelontsteking zijn:
Een keelontsteking gaat gepaard met klachten als koorts, hoesten en keelpijn. Tips bij een keelontsteking zijn:
Een keelontsteking is niet geschikt voor behandeling met zelf-medicatie. De huisarts zal de diagnose stellen en alleen bij een bacteriële infectie eventueel een antibioticakuur voorschrijven. Ook kan een arts pijnstilling adviseren.
Het belangrijkste advies is te zorgen voor een goede weerstand. Kijk ook eens bij de tips die we hebben bij keelpijn!
Een keelontsteking wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een verkoudheidsvirus.Heel soms is een bacterie de veroorzaker van een keelontsteking.
Ten slotte wordt een keelontsteking in ongveer 2 op de 100 gevallen (2%) veroorzaakt door het epstein-barrvirus. Dit virus veroorzaakt de Ziekte van Pfeiffer.
Antibiotica hebben bij keelontsteking meestal geen zin. Een arts schrijft vaak geen kuurtje voor, omdat een kuurtje alleen bij een bacteriele infectie werkzaam is, en niet bij een virale infectie. Een keelontsteking (Faryngitis) wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een verkoudheidsvirus (virale infectie).
Een antibioticum wordt alleen voorgeschreven bij patiënten met een Tonsillitis, oftewel een infectie aan de keelamandelen.
Baby's en kleine kinderen kunnen soms niet goed aangeven dat ze keelpijn hebben. Een keelontsteking bij kleine kinderen en baby's is te herkennen aan de volgende symptomen:
Antibiotica worden meestal niet voorgeschreven bij kinderen met een keelontsteking, omdat een keelontsteking in de meeste gevallen door een virus wordt veroorzaakt en niet door een bacterie.
Bij de meeste mensen gaat een keelontsteking na een week tot 10 dagen vanzelf over. Een keelontsteking duurt dus meestal een dikke week. Dit geldt zowel voor volwassenen als bij kinderen.
Om daar antwoord op te krijgen is het goed om de veroorzaker van een keelontsteking te weten. De oorzaak van een keelontsteking is in de meeste gevallen viraal. Meestal gaat het om een virale infectie van een verkoudheidsvirus (dus: besmettelijk). Soms gaat het om het epstein-barrvirus (EBV). Dit virus dat verantwoordelijk is voor de ziekte van Pfeiffer. Een keelontsteking is daardoor besmettelijk te noemen.
Bij een keelontsteking is de keel niet alleen geïrriteerd, maar zijn de slijmvliezen ook rood en gezwollen en ontstoken. Slikken doet pijn en de stem is hees. Een keelontsteking kan gepaard gaan met koorts.
Er bestaan twee soorten keelontsteking: acute keelontsteking en chronische keelontsteking:
Heb je het vermoeden dat je een keelontsteking hebt? Neem contact op met je huisarts als:
Bij kinderen met keelpijn is het nodig dat je direct contact opneemt met je huisarts als:
Wanneer er andere verschijnselen zijn waarover je zorgen hebt, overleg dan met de huisarts.
Faryngitis (keelontsteking) of Tonsillitis (ontsteking van de keelamandelen) zijn niet geschikt voor zelfmedicatie. Raadpleeg, zeker als de klachten aanhouden, een arts. Keelontsteking en amandelontsteking worden nogal eens onderschat. Een verwaarloosde keelontsteking kan vervelende complicaties geven, zoals een middenoorontsteking en gewrichtsontsteking.
Tip: zorg voor een goede weerstand.
Lezers van de pagina over keelontsteking, bekeken ook:
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 09-10-2020