Een voorhoofdsholteontsteking kan, evenals een bijholteontsteking behoorlijk pijnlijk zijn. Wat is de oorzaak hiervan en wat kun je zelf doen als je een voorhoofdsholteontsteking hebt? Dat en meer, lees je hier.
De bijholtes zijn met slijmvlies beklede en met lucht gevulde holtes in je bovenkaak en in voorhoofd. Ze zijn via korte en nauwe buisjes met de neus en keel verbonden. Het slijmvlies kan ontstoken raken door een virusinfectie, allergische reacties of prikkelende stoffen (bijvoorbeeld luchtverontreiniging). De voorhoofdsholte bevindt zich boven de neus en ogen en staat via een verticaal afvoerkanaaltje met de neus en keel in verbinding.
Met een bijholteontsteking wordt in de praktijk bijna altijd een ontsteking van de bijholtes in de bovenkaak (sinus maxillaris) bedoeld. Een ontsteking van de voorhoofdsholte (sinusitis frontalis) is namelijk zeldzaam, omdat het slijm in de voorhoofdsholte eenvoudig via de verticale weg naar de neus en keel wordt afgevoerd. De pijn wordt soms wel ervaren in het voorhoofd, terwijl de oorzaak van de pijn meestal ligt in de bijholtes in de kaak.
Je hebt meer kans op een voorhoofdsholteontsteking als je:
Als je last hebt van een voorhoofdsholteontsteking, heb je bijvoorbeeld:
Een voorhoofdsholteontsteking gaat meestal vanzelf weer over binnen één tot drie weken. Als je klachten langer dan twee weken aanhouden of je langer dan vijf dagen koorts hebt, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.
Een voorhoofdsholteontsteking zelf is niet besmettelijk, maar de onderliggende oorzaak ervan – meestal een virus – is dat wel. Het virus kun je overdragen naar andere mensen in je omgeving. Zij kunnen dezelfde verkoudheidklachten krijgen als jij hebt, maar hoeven daar niet per se ook een voorhoofdsholteontsteking bij te krijgen. Goede hygiëne – niezen in de elleboog en regelmatig handen wassen – is belangrijk om zoveel mogelijk te voorkomen dat je anderen besmet.
Lees hier meer over bijholteontstekingen. Bijvoorbeeld over wanneer je naar de huisarts moet met een bijholteontsteking >>
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 26-09-2024