Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Roken is niet alleen slecht voor de longen maar ook voor de neusbijholtes, omdat het de kans op een bijholteontsteking vergroot. Roken irriteert namelijk de slijmvliezen van de neus en bijholtes waardoor de slijmproductie wordt aangezet en de bijholtes vollopen met slijm. Lees hier alles over roken en bijholteontsteking.
Bijholteontsteking is een ontsteking van de slijmvliezen in de bijholtes, de holtes in het bot, tussen, boven en onder de ogen. Dit wordt meestal veroorzaak door een virale luchtweginfectie, zoals een verkoudheidsvirus of door allergie. Maar ook roken zorgt voor langdurige irritatie van de luchtwegen met als gevolg een hogere kans op een bijholteontsteking. Een bijholteontsteking herken je aan de volgende symptomen:
Roken kan op verschillende manieren bijdragen aan de ontwikkeling en verergering van een bijholteontsteking:
Zowel roken, als meeroken zorgt ervoor dat je steeds opnieuw, iedere keer dat je een sigaret opsteekt, je luchtwegen en slijmvliezen prikkelt. Dit zorgt voor een continue irritatie van je neusslijmvlies en het slijmvlies in de bijholten. Een overprikkeld slijmvlies produceert meer slijm. Het roken kan daarom tot gevolg hebben dat de bijholteontstekingen steeds terugkeren, of langdurig aanhouden en chronisch worden.
Lees hier meer over terugkerende en chronische bijholteontsteking >>
De beste manier om het risico op bijholteontsteking door roken te verminderen, is stoppen met roken. Dat is lang niet altijd makkelijk. Het is daarom goed om je te realiseren dat er hulpmiddelen zijn die je hierbij kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan nicotinepleisters, ‘stoppen met roken’-programma’s of neem contact op met de huisarts. Stoppen met roken is niet alleen zinvol tegen (terugkerende) bijholteontstekingen, het is voor je hele lichaam een stuk gezonder om sigaretten achterwege te laten.
Lees hier meer over mogelijke oorzaken van een bijholteontsteking >>
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 26-09-2024