Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Heb je een bijholteontsteking? Dan kun je ook tandpijn of kiespijn voelen. Vaak is er dan met je tanden zelf niet veel aan de hand, maar straalt de pijn vanuit de bijholtes uit naar de kaak. Een van bijholtes bevindt zich zelfs ín het kaakbot. Niet zo gek dus, dat kiespijn en pijn vanuit kaakholte op elkaar lijken.
Doordat de bijholtes bij een bijholteontsteking overvol zitten met snot en slijm, komt er druk te staan op de afvoergangetjes naar de neus. Dit geeft pijn. Ook in het kaakbot van je bovenkaak zitten bijholtes. Deze bijholtes in het kaakbot liggen vlak bij de zenuwuiteinden van de kiezen. Hierdoor kun je pijn in de tanden of kiezen ervaren, terwijl er sprake is van een bijholteontsteking.
Als je last hebt van tandpijn of kiespijn bij een bijholteontsteking kun je een pijnstiller nemen. Neem bij voorkeur paracetamol. Pijnstillers kunnen helpen de pijn te verminderen, maar genezen de klachten niet.
Je kunt de bijholtes een handje helpt met het afvoeren van neusslijm. Bijvoorbeeld door je neus te spoelen met een fysiologisch zoutoplossing van 0,9% NaCl. Bij hardnekkige neusverstopping kan een neusspray (voor bijholteontsteking) worden gebruikt, maar ook het inademen van vochtige lucht boven een bakje heet water van maximaal 60 graden, of maximaal 5 minuten zitten op een krukje onder de warme douche kan helpen. Dat maakt het slijm wat vloeibaarder, waardoor het gemakkelijker via de afvoergangetjes via de neus kan weglopen. Probeer altijd zachtjes en nooit hard te snuiten. Het slijm kan dan namelijk juist door de hogedruk richting bijholtes worden verplaatst. Hoe onsmakelijk ook, maar opsnuiven en doorslikken van het slijm is beter.
Een bijholteontsteking kan dus pijn in je kaak veroorzaken, maar andersom kan een tand- of kaakontsteking ook de oorzaak zijn van een bijholteontsteking. Heb je vlak voor het ontstaan van de bijholteontsteking een behandeling bij de tandarts ondergaan? Of heb je pijn in één specifieke tand of kies of een ontsteking aan je tanden of kaak, dan kun je het best even contact opnemen met de tandarts. Ook kun je natuurlijk je huisarts om raad vragen.
Lees hier meer over andere klachten bij een bijholteontsteking >>
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 26-09-2024