Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Het is vast niet vreemd: tijdens een verkoudheid ruik je minder goed dan normaal. Ook bij een bijholteontsteking, kan er reukverlies optreden. De oorzaak van reukverlies is meestal een verstopte neus en wanneer de verkoudheidsklachten verdwijnen, komt het reukvermogen en daarmee ook de smaak, vaak vanzelf weer terug.
Iedereen met een verkoudheid kent het wel: je snottert wat af en je ruikt een stuk minder. Dat reukverlies is meestal van tijdelijke aard. Het kan ook zijn dat je het ene moment beter ruikt dan het andere. Ook bij een bijholteontsteking, kan er reukverlies optreden.
De reukzenuw en de reukvezels zitten boven in de neus. Door een verkoudheid of bij een bijholteontsteking raakt de neus verstopt en kan de geur niet goed bij de reukzenuw komen, waardoor je reuk vermindert. Dat kan vervelend zijn, want je reuk is belangrijk bij herkenning van gevaar. Denk maar aan rook bij brand. Maar reuk speelt ook een grote rol bij de smaakbeleving. Bij reukverlies kan je favoriete gerecht daardoor zomaar een stuk minder goed smaken.
Reukverlies is vervelend, maar niet ernstig, omdat het vaak een tijdelijk probleem is. De reuk komt vanzelf weer terug als de neus en de holtes weer vrij zijn. Geuren bereiken je neuszenuw dan weer goed, waardoor je weer kunt ruiken. Er zijn een aantal dingen die je kunnen helpen bij het vrijhouden van je neus en holtes:
In de meeste gevallen komt de reuk na een verkoudheid of bijholteontsteking vanzelf weer terug. Daarmee komt je smaak ook weer terug en kun je weer meer genieten van je eten. In sommige gevallen kan het zo zijn dat je reuk en smaak langdurig wegblijven of zelfs blijvend zijn aangetast. Vooral het coronavirus staat erom bekend dat het langdurig reukverlies kan geven.
Ervaar je langdurig reukverlies? Neem dan contact op met je huisarts.
Lees hier meer over andere klachten bij een bijholteontsteking >>
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 26-09-2024