Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
In de meeste gevallen is een neusbijholteontsteking een gevolg van een verkoudheidsvirus, maar een neusafwijking kan in sommige gevallen ook een rol spelen. Een scheefstaand neustussenschot zou de kans op een (chronische) bijholteontsteking vergroten. Maar in onderzoek wordt dat niet voor alle mensen met een scheefstand van het neustussenschot eenduidig aangetoond. Hoe zit dat precies? Lees hier meer.
Als een teveel aan slijm of snot niet goed wordt afgevoerd, kunnen de bijholten en de openingen daartussen verstopt raken. Door een (aangeboren) neusafwijking is de kans groter dat je sneller een bijholteontsteking krijgt.
Een voorbeeld van zo’n neusafwijking is een scheefstaand neustussenschot (septum). Het neustussenschot is het stuk kraakbeen en bot dat tussen de twee neusgaten loopt en de neus in twee helften verdeelt. Een afwijkend neustussenschot kan aangeboren zijn, maar je kunt hier ook last van krijgen na bijvoorbeeld een klap op je neus.
Bij een afwijkend neustussenschot kan het zijn dat de doorgang naar de bijholtes wordt belemmerd. Als het afvoergangetje van de bijholtes te smal is, kunnen de afvalstoffen minder goed worden afgevoerd. Eventuele slijmproductie in de bijholtes kan dan minder gemakkelijk zijn uitweg vinden richting de neus. Dit zou in sommige gevallen, dus niet bij iedereen met een scheef neustussenschot, het risico kunnen verhogen op verstopping. Het gevolg daarvan kan een ontsteking van de bijholtes zijn.
Niet alleen de stand aan de binnenkant van de neus kan zorgen voor ademhalingsproblemen, ook de vorm van de neus kan hierbij een rol spelen. Een hele smalle of platte neus kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er minder lucht doorheen kan, wat ademhalingsklachten kan geven.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 26-09-2024