Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Bij een bijholteontsteking kun je last krijgen van keelpijn. Dit komt doordat slijm naar de keel kan worden afgevoerd, maar ook omdat het luchtwegvirus zich niet tot de bijholtes alleen beperkt. Het kan ook de slijmvliezen van de keel, luchtwegen van de luchtpijp en longen zelf infecteren. Keelpijn is in de meeste gevallen niet gevaarlijk, maar kan wel heel vervelend zijn.
Bij een bijholteontsteking is er een overschot aan slijm dat in de bijholtes blijft vastzitten. Vaak is dit het gevolg van een neusverkoudheid of allergie, waarbij er veel slijm wordt geproduceerd, dat via de keelholte in de slokdarm en maag belandt. Dit kan ervoor zorgen dat je moet hoesten, de keel gaat schrapen of het gevoel hebt dat er een prop in je keel zit.
Vooral ’s nachts kan het hoesten erg aanwezig zijn, als je op bed ligt. Het hardnekkig hoesten en voortdurend schrapen van de keel heeft vaak keelpijn tot gevolg. Daarnaast adem je ’s nachts vaak door je mond, als je neus verstopt zit. Dat zorgt voor een droge mond en een geïrriteerde keel. Het advies is om het hoofdeinde van het bed minimaal met 7 centimeter te verhogen. Kan het hoofdeinde van je bed niet omhoog, dan kun je bijvoorbeeld een stuk hout van 7 centimeter dik onder de poten van je bed plaatsen. Ook kan je gebruikmaken van een extra kussen.
Keelpijn kan erg vervelend zijn, zeker wanneer je pijn ervaart bij het slikken en praten. Om de keelpijn te verzachten kun je een aantal dingen doen:
Om sneller van je keelpijn af te komen, kun je deze dingen beter laten:
Keelpijn gaat in de meeste gevallen vanzelf over. Houd je langdurige klachten, heb je meerdere dagen hoge koorts of krijg je moeite met ademhalen? Neem dan contact op met je huisarts.
Lees hier meer over andere klachten bij een bijholteontsteking >>
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 26-09-2024