Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Een reis met het vliegtuig brengt je op prachtige bestemmingen. Daar wil je graag van genieten zonder ziek te worden van een bijholteontsteking. Vliegen kan erg vervelend zijn voor mensen met verkoudheidsklachten, omdat het drukverschil de klachten soms verergert. Hoe zorg je ervoor dat je geen bijholteontsteking krijgt na een vliegreis?
Een passagiersvliegtuig vliegt op gemiddeld zo’n 9 tot 12 kilometer hoogte. De luchtdruk op deze hoogte is buiten de cabine erg laag en daarom moet de luchtdruk binnen de cabine dan ook worden verhoogd. Het verschil in luchtdruk, zorgt ervoor dat snot of slijm dat bij een verkoudheid in je neus en bijholtes zit, zich uitzet en de bijholtes irriteert. De toch al gezwollen slijmvliezen van je bijholtes zetten uit. Dit kan je klachten verergeren.
Ook je oren kunnen extra pijn doen tijdens het vliegen, als je verkouden bent of last hebt van hooikoorts. De pijn komt omdat dan het op zich al nauwe buisje van Eustachius, de smalle opening tussen bijholte en middenoor, nog meer vernauwd of zelfs verstopt raakt. De aanwezige lucht in het middenoor is dan afgesloten en het slijmvlies van het middenoor neemt dan de overtollige lucht in het bloed op met als gevolg een onderdruk in het middenoor. Omdat de buitendruk nu hoger is dan de druk in het middenoor, duwt deze het trommelvlies naar binnen waardoor deze iets uitrekt. Dit veroorzaakt de pijn die je voelt aan het trommelvlies.
Vliegen of duiken is op zich geen risicofactor voor het krijgen van een bijholteontsteking. Mag je vliegen met een bijholteontsteking?
Het eenduidige advies is om met een verkoudheid of bijholteontsteking niet te vliegen. Naast dat er flink wat pijn kan ontstaan door de oplopende druk in de holtes, kan het in zeldzame gevallen zelfs tot schade leiden, zoals een scheurtje in het trommelvlies. Moet je vliegen en heb je neusklachten? Vraag dan je huisarts om advies. Ben je al op het vliegveld en twijfel je over wat je moet doen? Vraag dan ter plaatse naar de Airport Medical Services. Daar kunnen ze de drukbewegingen van je oren controleren.
Krijg je tijdens je verblijf last van verkoudheidsklachten of een bijholteontsteking en krijg je ook koorts? Neem dan ter plaatse contact op met een arts voor advies of een ziekteverklaring. Als je niet naar huis kunt vliegen omdat je ziek bent, heb je zo’n verklaring nodig voor je reisverzekering.
Actief een bijholteontsteking voorkomen kan nooit helemaal. Toch zijn er een aantal dingen die je uit voorzorg kunt doen om de kans op een bijholteontsteking na een vliegreis te beperken:
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 26-09-2024