De verstopte holtes die worden veroorzaakt door een bijholteontsteking zorgen er soms ook voor dat je erge oorpijn hebt. Dit komt doordat de bijholtes in contact staan met de holte achter het trommelvlies, via de buis van Eustachius, en deze ook verstopt raakt. Door het drukverschil krijg je dan last van je oren.
De neus staat in contact met het oor via de buis van Eustachius. Deze buis vormt de verbinding tussen de keel-neusholte en de middenoorholte. Doordat bij een bijholteontsteking het neusslijmvlies veel snot en slijm aanmaakt, komen de bijholtes verstopt te zitten. Maar niet alleen de bijholtes raken verstopt. Ook de opening naar het middenoor, via de buis van Eustachius, kan verstopt raken. In zo’n geval hoor je minder goed en klinkt alles doffer. De lucht in het middenoor zit dan “gevangen” tussen de buis van Eustachius en het trommelvlies. Het gevolg hiervan is dat deze lucht via de bloedsomloop in het middenoor wordt opgenomen met als gevolg een onderdruk in het middenoor. De hogere buitendruk op het trommelvlies drukt het trommelvlies nu iets naar binnen en deze wordt hierdoor iets uitgerekt. Dit veroorzaakt de pijn.
Een andere oorzaak van je oorpijn kan zijn dat ziekteverwekkers vanuit de keel-neusholte via de buis van Eustachius in het middenoor terechtkomen en daar een ontsteking veroorzaken. Een middenoorontsteking komt vooral voor bij kinderen.
Lees hier meer over bijholteontsteking bij kinderen >>
Oorpijn door drukverschil bij verstopte holtes of het hebben van een oorontsteking is vaak erg pijnlijk. In de meeste gevallen duurt de ergste pijn een paar dagen en lost het zich vanzelf weer op als de bijholtes leger worden en het slijm en snot via de neus worden afgevoerd.
Dit kun je doen bij oorpijn:
Dit kun je beter niet doen als je oorpijn hebt:
In de meeste gevallen zal oorpijn met twee tot drie dagen vanzelf weer weggaan. Als de oorpijn langer dan een week blijft aanhouden of als je hoge koorts krijgt, neem dan contact op met je huisarts.
Lees hier meer over andere klachten bij een bijholteontsteking >>
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 02-12-2024