Stress situaties op het werk, sommige mensen hebben er mee te maken. De lat ligt hoog, er moet veel werk met weinig mensen gedaan worden, je zegt moeilijk nee... Het zijn slechts een paar oorzaken van gevoelens van stress op het werk. Maar belangrijker: hoe ga je er mee om? En hoe houd je het heft in eigen hand?
Stressgevoelens, waar krijgen we ze eigenlijk van? Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen het werk als belangrijkste bron noemen. Zo'n 60% van de mensen tussen de 25 en 65 jaar krijgt te maken met gevoelens van stress door werk. Misschien ook niet zo gek, de meeste mensen brengen immers een flink aantal uren van de week op hun werkplek door. En dat maakt natuurlijk dat de kans op het ontstaan van stressgevoelens in de arbeidssfeer ook aanwezig is.
Werken is voor veel mensen fijn en leuk. Door aan het werk te zijn geef je invulling aan je dagen, heb je het gevoel 'nuttig' te zijn en kun je jezelf ontwikkelen. Maar werk heeft ook een sociale kant. Veel werkende mensen geven aan het heel fijn te vinden om dagelijks contact met collega's te hebben. Een normaal werk- en leefritme levert de meeste mensen dan ook geen stressgevoelens op. Sterker nog: een beetje gevoel van stress op het werk kan je juist enorm motiveren en scherp houden. Wel is het belangrijk om er voor te zorgen dat dit soort gevoelens niet te lang aanhouden.
Het kan per persoon erg verschillen of bovenstaande voorbeelden leiden tot gevoelens van stress of niet. Iedereen heeft een andere belastbaarheid. Belangrijk is om altijd bij jezelf te voelen wanneer het tijd is voor ontspanning of een beetje gas terug.
Kun je wel wat extra ontspanning gebruiken, maar weet je niet hoe? Met de A.Vogel Ontspanningscoach leer je in drie stappen beter met gevoelens van stress om te gaan en te ontspannen. Je ontvangt in één week drie mails met advies, praktische tips, (ontspannings)oefeningen en -opdrachten.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 14-05-2020