Er staat iets spannends te gebeuren, maar je weet niet hoe het zal lopen. Of je moet nog zoveel doen, maar je weet niet waar je moet beginnen. En in de tussentijd stapelen de taken verder op. Dit kan je gevoelens van onrust geven. Innerlijke onrust noemen we dat ook wel. Nieuwsgierig? Lees wat het is en wat je eraan kunt doen.
Onrustige gevoelens kunnen ontstaan op het moment dat je geen controle meer hebt over een situatie. Misschien omdat je iets spannends moet doen, maar je niet weet wat je precies kunt verwachten. Of omdat je zóveel taken hebt, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Soms weet je precies waar het vandaan komt, maar soms zijn het ook verschillende kleinere dingen bij elkaar die maken dat je je onrustig voelt.
Vormen van stress waarbij onrustige gevoelens kunnen opduiken zijn bijvoorbeeld:
Ja, mediteren kan helpen bij innerlijke onrust. En nou klinkt mediteren misschien een beetje zweverig, maar eigenlijk is het niets meer of minder dan focussen op je ademhaling, gedachten langs te laten komen en die gedachten vervolgens niet op te blazen tot hele verhalen. Dus eigenlijk een ontspanningsoefening om het 'fladderen van je gedachten' tegen te gaan. Je leert je gedachten te ordenen en observeren, zonder oordelen, en daarmee creëer je rust in je hoofd en lichaam.
Waardoor krijg je een onrustig gevoel? En wie zijn er bij betrokken? Ga voor jezelf na of er specifieke situaties zijn, waarbij je sneller last hebt van een onrustig gevoel. Als je situaties gaat herkennen en je de bron van je onrust vindt, kun je makkelijker in actie komen.
Een gebrek aan controle kan je je onrustig laten voelen. En daar kun je wat aan doen. Pak pen en papier en schrijf op waar je op dit moment mee bezig bent, waar je energie van krijgt. We denken vaak van alles te moeten, maar meestal is het willen. Je legt het jezelf vaak op. Prioriteer aan de hand daarvan dit lijstje, zodat je meer rust en overzicht krijgt en je die grip terugkrijgt.
Multi tasken. Het klinkt zo veelbelovend, maar eigenlijk is het dat niet. Het is overschat en kan je juist onrustige gevoelens opleveren. Daarom is het advies: denk in kleine stappen of opdrachten en werk ze één voor één af. Het gevoel dat je iets van je to-do-lijstje kunt afvinken geeft een voldaan gevoel, waardoor je weer gemotiveerd raakt voor een volgende taak.
Instagram, Facebook, e-mail of WhatsApp checken. Menigeen doet dit zo maar een aantal uurtjes per dag. Zonde, want het kost veel tijd. Maak met jezelf afspraken hierover. Dat je bijvoorbeeld twee keer een half uur per dag je mail mag checken of überhaupt op je telefoon mag kijken. Zet de overige tijd je telefoon op vliegtuigstand, zodat je niet geprikkeld of afgeleid wordt door je telefoon die oplicht of geluidjes maakt.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 28-04-2020