Kerststress - of beter: decemberstress - kan ons behoorlijk wat feestmaandplezier ontnemen. Het avond aan avond bezig zijn met lijstjes maken, cadeautjes kopen, feestmenu's bedenken en ga zo maar door. Het kan ons een tijdelijk gevoel van onaangename drukte opleveren. Hoe ga je daar mee om?
Met kerststress bedoelen we het gevoel van druk dat je rondom december kunt ervaren. Misschien is decemberstress daarom wel een betere benaming, want vaak begint het al voor kerst. Want wat te denken van Sinterklaas, vlak ervoor? Als de wintertijd eenmaal heeft ingezet, verlangen we vaak naar de sfeer, romantiek en gezelligheid van de decembermaand. Maar zitten we er eenmaal middenin? Dan overheersen soms juist de drukke en gestresste gevoelens. Herkenbaar? Brits onderzoek wijst dan ook uit dat er in de feestmaand aanzienlijk meer gevoelens van spanningen zijn dan in welke andere maand dan ook. Gelukkig is het tijdelijk, maar ja... leuk is het niet.
Waar je precies gevoelens van stress van krijgt in december, verschilt natuurlijk per persoon. Vaak heeft het in december echter wel te maken met één van onderstaande oorzaken.
Een oorzaak van decemberstress zijn de hoge verwachtingen over de feestdagen. We verwachten de perfecte cadeaus te kopen en te krijgen; dat gebeurt in films toch ook? We willen het ultieme 4- of 5-gangenfeestmenu op tafel toveren; ook al hebben we weinig tijd en zijn we verre van keukenprins of -prinses. En iedereen moet vrolijk en blij zijn. Dat kan zorgen voor tijdelijk extra druk op de schouders.
Lijstjes maken en cadeaus regelen. Uitrekenen of alles wel in het budget past. Helpen op de school van je kinderen, omdat de sintcadeautjes ingepakt en de school versierd moet worden. Een kerstmenu bedenken. Meehelpen aan het kersttoneelstuk op school. Gedichten schrijven en surprises maken. Het is ook gewoon veel. Niet zo gek dus, dat je daardoor gevoelens van stress (met bijpassende verschijnselen als een kort lontje, snauwen en huilen) kunt krijgen. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat het tegenwoordig 'normaal' is om drie keer Sinterklaas te vieren en ook de kerstdagen van vroeg tot laat vol te proppen.
De feestdagen zijn duur. Luxe cadeaus, extra veel en lekker eten, misschien heb je zelfs een uitje gepland? Dit kan je er makkelijk toe verleiden om meer geld uit te geven dan eigenlijk verstandig is. Waardoor je met je andere uitgaven in de knoei kunt komen of rood komt te staan. Kerststress? Voor sommigen wel. En als je pech hebt voel je de financiële naweeën in januari nog.
De één wil Eerste Kerstdag samen zijn, de ander Tweede Kerstdag. Nummer één wil uit eten, nummer twee liever thuis. Zelfs over het tijdstip (brunch of diner?) kan nog gedoe ontstaan. En wat dacht je van de stressgevoelens die je kunt krijgen over het vooruitzicht van niet-matchende karakters bij elkaar aan tafel? Het samenzijn met je familie kan leuk zijn, maar kan ook gevoelens van spanning rondom de feestdagen met zich meebrengen. Ook bijvoorbeeld als je als enige van je familie single bent.
Misschien ben je één of twee weken vrij rond de feestdagen? Hartstikke lekker, maar het betekent vaak wel dat je vóór die vakantiedagen extra druk bent met vooruit werken. En wat dacht je van thuis: je huis is vaker vol visite, je moet meer regelen, door de drukte heb je minder tijd om tussendoor even op te ruimen en schoon te maken, dus ook huishoudelijke taken stapelen zich op.
Probeer te relativeren: Kerst hoeft niet perfect te zijn. Dat lijkt misschien wel zo, kijkende naar de vele reclames met gezellige gezinnetjes bij de open haard, families aan uitgebreide kerstdiners, romantische stelletjes hand in hand in de sneeuw en mensen die elkaar dure cadeautjes geven. Maar dit is slechts een droombeeld, gecreëerd door mensen die daar geld aan willen verdienen. Niemand - bijna niemand - viert zo Kerst. Probeer de hoge verwachtingen een beetje los te laten, zo voorkom je heel wat kerststress.
Sinterklaas: één dag. Kerst: twee dagen. En toch wordt van ons verwacht dat we beide feesten vieren met iedereen om ons heen die ons maar een klein beetje lief is. Familie (soms in twee- of drievoud zelfs), vrienden, het werk... we worden op ieder feestje verwacht. Een bijna onmogelijke opgave. Af en toe eens 'nee' zeggen tegen een afspraak is daarom ook goed. Probeer het maar eens, de mensen die écht om je geven begrijpen het wel.
De commerciële wereld doet ons graag geloven dat single mensen zielig zijn. Ben je single? Laat je dan niet intimideren, want single zijn betekent a) dat je misschien wel heel gelukkig bent en b) dat je helemaal niet alleen hoeft te zijn met Kerst. Er zijn enorm veel singles in Nederland. Tip: ga iets leuks doen met single vrienden of vriendinnen of sluit je - misschien samen met een vrijgezelle vriend of vriendin - lekker aan bij familieleden die veel om je geven.
Vaak weet je al lang van tevoren voor wie je allemaal cadeaus wilt kopen. Dat betekent dus vaak ook dat je de aanschaf van cadeaus een beetje in de tijd kunt spreiden. Handig in financieel opzicht, maar het voorkomt ook veel stressgevoelens op het laatste moment. Kom je financieel in de knoei? Realiseer je dan altijd dat het gaat om het gebaar, niet om wat een cadeau heeft gekost. Een beetje minder mag best. En verwachten mensen ook nog een gedicht of surprise? Een gedichtje van een paar regeltjes is ook prima. En een surprise... is het echt noodzakelijk?
Heb je weing tijd? Of ben je gewoon niet goed in koken? Leg de culinaire lat dan niet te hoog. Er bestaan talloze gezonde gerechten die heel lekker zijn en tóch makkelijk te bereiden. Ovengerechten zijn vaak al een dag van tevoren te bereiden, zodat het op de dag zelf alleen nog maar even opgewarmd hoeft te worden. Supermarkten bieden tegenwoordig zelfs kant-en-klare (en toch gezonde) feestmaaltijden aan. En ontbreekt de tijd helemaal? Ga dan lekker uit eten. Ook leuk!
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 28-04-2020