Er wordt in de huidige maatschappij steeds meer van je gevraagd. Naast een goede ouder te zijn, wil je een rijk sociaal leven hebben en goed presteren op het werk. Dit wil nog wel eens leiden tot een stressmoment. Wat dat met je kan doen? Je kunt je bijvoorbeeld opgejaagd voelen. Hoe dit komt en wat je er aan kunt doen, lees je in dit artikel.
Je wilt alles goed doen en zet daarom een tandje bij. Je merkt dat opdrachten blijven liggen en neemt daarom werk mee naar huis. Je moet veel tijd vrijmaken voor je kinderen, waardoor je minder tijd voor jezelf en je partner hebt. En ook je vriendschappen wil je graag goed onderhouden. Het resultaat hiervan is dat je steeds meer in één dag probeert te proppen. Daardoor kun je het gevoel krijgen dat je almaar harder moet hollen om alles gedaan te krijgen. Dit noemen we een opgejaagd gevoel.
Soms kun je het idee hebben dat je omgeving bepaalde verwachtingen van je heeft en dat je daaraan moet voldoen. Toch is die omgeving meestal niet de oorzaak. Vaak zijn het je eigen hardnekkige normen, waarden en overtuigingen die maken dat je bepaalde verwachtingen van jezelf hebt. Misschien ben je opgevoed met het idee dat je iedereen tevreden moet houden? Dat je altijd moet doen wat je opgedragen wordt? Dat je niemand teleur mag stellen, omdat je de harmonie moet bewaren? Veelal zijn dit overtuigingen die leiden tot stressgevoelens. Een opgejaagd gevoel, maar ook een zenuwachtig gevoel en vermoeidheid bijvoorbeeld.
Elke dag hebben we te maken met stress situaties. Van nature maakt ons lichaam tijdens deze momenten een beetje cortisol aan. Dat komt vanuit de oertijd: als er ineens een beer op ons af kwam, moesten we maken dat we weg kwamen. Door cortisol konden (en kunnen) we dat. Het maakt ons scherp en alert, draagt ertoe bij dat we goed kunnen presteren en het jaagt ons een beetje op, wat in het geval van die beer heel nuttig is. Belangrijk is echter dat we er zelf voor waken dat we in onze moderne, drukke maatschappij op tijd voor de nodige ontspanning zorgen. Anders blijven we cortisol aanmaken en dat is natuurlijk niet nodig.
De belangrijkste tip die we je kunnen meegeven is: blijf bewegen. Dat is gunstig om twee redenen:
Rome wasn't built in a day. Ofwel: niet alles hoeft (en kan) nu. Het is goed om je te realiseren dat je ook maar een mens bent en dat je simpelweg niet alles op één moment kunt. Sta daar eens bij stil als je je opgejaagd voelt. En: ook ontspanningsoefeningen kunnen je heel goed helpen om een beetje te onthaasten en je opgejaagde gevoel te verminderen.
Eén van de meest lastige tips is: herken stress situaties waarvan je een opgejaagd gevoel krijgt. Als je precies weet welke situaties je stressgevoelens opleveren, kun je die situaties ook heel gericht omzeilen óf er een vast manier van omgaan voor bedenken. Desnoods met hulp van anderen.
Sta even stil en bepaal wat je voelt. Houd in de achterhoofd dat je niet iedereen tevreden kunt houden, laat de verwachtingen die anderen hebben voor wat ze zijn. Zorg dat je zelf tevreden bent en dat je je goed voelt. Door te doen wat past bij je gevoel, zorg je voor meer rust en ruimte in je hoofd. Dat kan ervoor zorgen dat je je minder opgejaagd voelt.
Kun je wel wat extra tips gebruiken om om te gaan met stress situaties? Met de A.Vogel Ontspanningscoach leer je in drie stappen beter met gevoelens van stress om te gaan en te ontspannen. Je ontvangt in één week drie mails met advies, praktische tips, (ontspannings)oefeningen en -opdrachten.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 14-05-2020