Het ene moment stap je vrolijk uit bed, heb je zin in de dag en kijk je uit naar wat er op de planning staat. Twee minuten later irriteert alles en iedereen je en kun je jezelf niet meer motiveren. Iedereen is wel eens goed- of slechtgehumeurd. Maar hoe komt het eigenlijk? En wat kun je ermee?
Door stress situaties kan iemand tijdelijk extra gevoelens van spanning of druk ervaren. Dat is een logische, maar ook een heel natuurlijke reactie van het lichaam. Het helpt je namelijk om in een staat van paraatheid en alertheid te komen en dat kan je helpen om goed te presteren. Als de draaglast tijdelijk echt wat groter wordt dan je gewend bent, kun je stemmingswisselingen gaan ervaren. Die ontstaan doordat je hersenen ineens meer geprikkeld worden. Daardoor kan het zijn dat je sneller emotioneel reageert dan je normaal zou doen.
Deze vormen van stemmingswisselingen kunnen zich voordoen bij alle soorten stress situaties. Denk aan examenstress, vakantiestress of periodes van stress op het werk.
Probeer je stemmingswisselingen zo goed mogelijk te herkennen. Schrijf bijvoorbeeld (in het begin) op wanneer zo'n veranderde stemming zich heeft voorgedaan en wat de reden was. Op een gegeven moment zul je zo'n moment sneller herkennen, waardoor je gemakkelijker kunt handelen. Als je zo'n moment herkent, reageer dan niet gelijk maar tel tot tien, bel een vriendin/vriend of ga even wandelen. Zorg dat je uit die situatie komt.
Als je aan positieve dingen denkt, trek je positieve dingen aan. Dat noemen we de wet van aantrekkingskracht. Dus ook al voel je je tijdelijk even wat minder positief, als je probeert om toch aan iets positiefs te denken werkt dat als een magneet op andere gunstige dingen. Dat kunnen ook heel kleine dingetjes zijn: het kopje thee voor je neus, of het vrolijke koppie van je kind.
Lachen is gezond, dat weten we allemaal. Een echte lach is natuurlijk hartstikke goed voor je humeur, maar wist je dat een neppe lach hetzelfde met je doet? Het signaal dat naar je hersenen gaat is namelijk gelijk. Dus ook al voel je je tijdelijk wat neerslachtig, probeer je gezicht toch eens in een lach te forceren. Desnoods tijdens het plassen of douchen.
Slaap voldoende, eet gezond, beweeg en breng regelmaat aan. Stabiliteit en structuur helpen stemmingswisselingen tegen te gaan. Daarnaast is sporten goed voor lichaam en geest en het zorgt ervoor dat je goed kunt slapen. Door een vast dagritme en doordat je goed in je vel zit, heb je minder kans op geïrriteerde gevoelens, kun je prikkels reduceren en stemmingswisselingen helpen voorkomen.
Kun je wel wat extra tips gebruiken om om te gaan met stress situaties? Met de A.Vogel Ontspanningscoach leer je in drie stappen beter met gevoelens van stress om te gaan en te ontspannen. Je ontvangt in één week drie mails met advies, praktische tips, (ontspannings)oefeningen en -opdrachten.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 14-05-2020