Ieder jaar in mei doen zo'n 200.000 scholieren op de middelbare school examen. Een flink aantal en daar zijn kandidaten van andere examens nog niet eens in meegenomen. Feit is: examens kunnen voor de nodige spanning zorgen. En hoe ga je daar nu mee om?
Examenstress of examenvrees is de spanning die je kunt voelen op het moment dat je een grote prestatie moet leveren. In het geval van een schoolexamen, een rijexamen, een belangrijke toets of presentatie of een sportwedstrijd bijvoorbeeld. Zo'n grote prestatie kan je een zenuwachtig gevoel geven en dat heeft met name te maken met de consequenties van de uitslag ervan: het niet halen van een examen of test kan best verstrekkende gevolgen hebben. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je opnieuw een flink aantal uren moet besteden aan het leren van je lesstof. Of je moet weer een hele bups geld uitgeven aan lessen, in het geval van een niet gehaald rijexamen bijvoorbeeld. In het ergste geval moet je misschien een heel school- of examenjaar overdoen. Er hangt dus nogal wat van af. En dat maakt dat je dat examen gewoon nú wilt halen.
Examenvrees betekent voor iedereen wat anders. De één voelt zich vooral de dagen voorafgaand aan het examen zenuwachtig, bij de ander komen de gevoelens van spanning pas opzetten op het moment van examinering. Hoe het zich uit, is ook voor iedereen anders. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je:
Nee, een beetje spanning voor je examen is eigenlijk best ok. Het maakt je scherp en alert en bereidt je voor op het leveren van een topprestatie. Belangrijk is wel dat je goed in de gaten houdt dat je in balans blijft. Vaak kun je zelf prima voelen en inschatten of dat het geval is. En anders kun je eens proberen om aan de slag te gaan met de tips hieronder.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 10-05-2023