Ruim één op de acht Nederlanders tussen de 25 en 65 jaar heeft te maken met social media stress. Dat zijn meer dan een miljoen mensen! Een flinke hoeveelheid. Denk jij ook dat je ermee te maken hebt? Lees hier waardoor het komt en wat je er aan kunt doen.
Social media stress is het gespannen, opgejaagde, onrustige gevoel dat je kunt krijgen door het hebben van een social media account. Uit onderzoek weten we dat ruim een miljoen Nederlanders tussen de 25 en 65 jaar ermee te maken hebben, maar ook onder tieners lijkt het een groeiend verschijnsel te zijn.
Sociale media als Facebook, Instagram, Snapchat en Twitter kunnen op verschillende manieren gevoelens van stress in de hand werken. Bijvoorbeeld:
Geluidjes, pushberichten, likes en comments houden mensen steeds vaker in de greep. Je kent het wel: je hebt een bericht op Facebook geplaatst, krijgt iedere keer een geluidje of berichtje als iemand liket of reageert en bent dan meteen benieuwd wie het was en wat er gezegd is. Dus: kijken. Al die subtiele triggers - ook wel digitale suikers genoemd - vormen zo een beloningsmechanisme waar we maar moeilijk los van blijken te komen. Dat kan soms een heel onrustig gevoel geven.
Door een continue aanwas aan berichten, piepjes en likes geven we ons hoofd nauwelijks meer rust. Immers, je kunt je 24 uur per dag een ongeluk swipen en je ziet steeds wel weer iets nieuws. En dat betekent dat we meer en meer (commerciële) boodschappen op een dag moeten verwerken. Dat kan een rusteloos gevoel veroorzaken. Je brein heeft namelijk ook tijd nodig om te resetten.
Vraag je mensen of ze social media leuk vinden, dan krijg je tegenwoordig vaak het antwoord 'nee'. Veel mensen zijn er eigenlijk helemaal klaar mee, maar blijven toch maar swipen en swipen omdat ze bang zijn om anders wat te missen of buitengesloten te raken. Het heeft zelfs een naam: FOMO, Fear Of Missing Out. Herkenbaar gevoel? Dan weet je vast dat je ook hier onrustige, gespannen en opgejaagde gevoelens van kunt krijgen.
Social media stress kan er ook mee te maken hebben dat mensen alleen hun leuke dingen delen. Zo lijkt het ergens anders altijd het 'perfecte plaatje' te zijn, terwijl jij alleen je eigen, heel normale situatie als referentie hebt. Je kunt dan onrust en onvrede voelen, doordat het bij jou niet zo perfect is als het bij die ander lijkt.
Eigenlijk is er maar één goede tip wanneer je te maken hebt met stressgevoelens door social media en dat is: doe een digital detox. Maar daar heb je natuurlijk wel een paar handvatten voor nodig.
Een heel makkelijke tip om mee te beginnen: zet je notificaties uit. Elke keer dat je wordt afgeleid door een pop-up op je smartphone, kost het je zo'n 7 minuten om weer te focussen op datgene waar je mee bezig was: je werk of een spelletje met je kinderen bijvoorbeeld. Reken maar eens uit... misschien komt er iedere 20 minuten wel iets bij je binnen? Dan kost het je per uur dus 21 minuten. Zonde! Door je notificaties uit te zetten ben je dus veel minder vaak afgeleid.
Ook nog redelijk laagdrempelig: doe eens een dagje zonder je smartphone. Kies een dag in het weekend en zet je telefoon gewoon uit. Voel eens wat het met je doet. Bevalt het? Breidt het dan uit naar een heel weekend. Met misschien als ultiem doel: ieder weekend? Zo geef je jezelf iedere week twee dagen de tijd om wat meer tot rust te komen. Met als extra beloning: heel veel tijd over!
Met de app Moments kun je je schermtijd inzichtelijk maken. Handig, maar voor velen waarschijnlijk ook heel confronterend. Lukt het je maar moeilijk om los te komen van je scherm? Met deze app kun je je schermtijd limiteren. Zit je aan de ingestelde tijd? Dan kun je dus gewoon niet meer online. Drastisch, maar toch ook handig. Het dwingt je om je online tijd heel effectief te besteden. Je kunt je schermtijd ook steeds een beetje korter maken, zodat je jezelf traint om te detoxen. Met de iPhone kun je via Instellingen en Schermtijd zelfs een limiet per app instellen.
De meest lastige misschien, maar relativeer de rol van social media eens. Hoe belangrijk zijn die likes en comments echt voor je? Worden ze überhaupt gegeven door mensen die belangrijk voor je zijn of zijn het alleen je 'digitale vrienden' die reageren? En wat mis je nou eigenlijk écht als je een uurtje - of zelfs een dag - niet kijkt? Als je social media op deze manier gaat bekijken, maak je de rol ervan al een stuk minder belangrijk. En dan volstaat het misschien als je gewoon één keer per dag je tijdlijn even doorscrollt.
Met de A.Vogel Ontspanningscoach leer je in drie stappen om beter te ontspannen. Nu denk je misschien... hoe helpt dat me nou van mijn social media stress af? Nou... je ontvangt in een week tijd drie mails met onder andere praktische tips en oefeningen om meer rust in je leven in te bouwen. En dat helpt je op weg naar een rustigere lifestyle in het algemeen.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 14-05-2020